• Arkivbild: BJÖRN DINAU
  MUSIK. Det ryms mycket musik i Kulturum, här under en familjedag.
 • Arkivbild: OLA BERGSTRÖM
  FÖRSTA LANDNINGEN. En av delinvigningarna var den 2 september 2015.
 • Arkivbild: BJÖRN DINAU
  ALLA ÅLDRAR. Fika under en av seniordagarna som varit i Kulturum.
 • Arkivbild: BJÖRN DINAU
  POPULÄRT. Yoga är en av aktiviteterna som redan har lockat många till Kulturum.

Lång resa till välfyllt Kulturum

PartillePå lördag invigs Partilles nya Kulturum. En som varit med ända sedan planerna på ett kultur- och utbildningscenter växte fram är gymnasiets rektor Sofie Andresen.
– Kulturum ska vara en plats för alla mellan 0 till 100 år och en plats som sjuder av liv.

De första tankarna och visionerna om att utveckla Kulturum kom på tal i samband med att Allum invigdes 2006. Diskussionen om att förvandla Partille från förort till förstad tog sin start.

– Det fanns ett behov av att skapa balans mellan kommers och kultur. Det var Pär Linder, dåvarande kommunchef och Bengt Randén, före detta chef på utbildningsförvaltningen som byggde visionerna om en unik mötesplats med gränslöst lärande, säger Sofie Andresen.

Sofie Andresen började som lärare 1999 och har varit skolledare sedan 2013. Nu är hon en av rektorerna på Partille gymnasium.

Plats för kreativitet

Sedan 2012 har hon varit delaktig i utvecklingen av det Kulturum som nu står klart. Det är många olika yrkeskategorier som diskuterat och planerat innehållet.

– Jag har varit med i många arbetsgrupper och agerat lite av koordinator. Både på frukostmöten och informationsträffar, säger Sofie Andresen.

Hon påpekar att samarbetet mellan politiken och förvaltningarna har varit en viktig del i att Kulturum nu står klart. Sofie nämner kommunalrådet Stefan Svensson (M) och Kristina Svensson, chef på kultur- och fritidsförvaltningen som båda två varit med under hela resan.

– Nya Kulturum är ett av kommunens största byggprojekt. En plats för kreativitet och för lärande. Vi ser redan nu att det är många spännande samarbeten på gång mellan olika verksamheter, säger Kristina Svensson.

Stor invigning

Eftersom bygget har varit uppdelat i etapper har det varit flera mindre invigningar som kallats för både lyft och landningar, men nu på lördag är det dags för den stora invigningen som kombineras med en familjedag. Det är ett digert program med över 30 olika punkter, det hålls inte igen när projektet är klart.

– Nu ska vi utnyttja de möjligheter till samverkan som det ger att ha så många olika aktörer i samma byggnad. Vi är så stolta över detta, säger Sofie Andresen, rektor på Partille gymnasium.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook