Ingemar Brink
Foto: Björn Dinau
Ingemar Brink Foto: Björn Dinau

Krönika: Var det roligare i Partille förr?

KRÖNIKAVar det roligare här på 1800-talet eller kanske rent av på 1700-talet? Att folk från Göteborg i svunna tider kom till Partille för att förlusta sig tyder på att det gick glatt till här i förfluten tid.

Ett lockande resmål för nöjeslystna var redan på 1700-talet värdshuset Högen, nära Jonsered. Förutom att njuta Jonseredslax och berusande drycker kunde gästerna också förnöja sig med kägelbanan, en tidig version av bowling.

Till Högen kunde besökarna ta sig på flera sätt. Hästskjuts var nog vanligast. Andra valde vattenvägen. Från Lilla Bommen till Högen kunde roddare anlitas för transport uppför Säveån. Tolv öre silvermynt var taxan redan 1670. Den som skulle har roligt fick kosta på sig. En bit in på 1800- talet kunde färden företas med ångbåt. Högen hade då en liten hamn dit också pråmar med varor till den nya pulserande industrin i Jonsered lade till.

Av gården Högen och värdshuset finns inget kvar. Allt röjdes slutligen bort när motorvägen byggdes. ”Högenmotet” vid Jonsered bär bara namnet vidare. Kåhögsbron är idag ett riktmärke för var Högens hamn och kvarn nog var belägna.

Järnvägen lär ha gjort slut på Högen som nöjesmetropol och mikrohamn. När den första stambanestumpen stod klar 1856 valde göteborgarna att ta sig till ända till Jonsered istället. Ett problem då var att en del förfriskade sig såpass mycket att de inte fick åka med tåget tillbaka.

Men vad roade sig Partilleborna med? Så kallade lekstugor var stort. Danstillställningar i hemmen. Det var till och med straffbart roligt. Spelmän, värdar och deltagare fick alla böta om de avslöjades. Prästerna rasade. ”flere mänsklighet och kristendom vanhedrande gärningar begås” klagade kyrkoherde Ström redan 1796. Vi kan bara ana allt som skedde… Biskop på visitation slog fast att de unga som roade sig istället borde studera bibelns texter.

Det känns ju fortfarande som ett lysande alternativ.

  • Ingemar Brink
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook