• Bild: JONNA ANDERSSON
    Hoppas på kul vecka. Maria Svensson och Sigbritt Andreasson på folkhälsoenheten vill inspirera barnen i Partille till mer fysisk aktivitet.
  • Bild: JONNA ANDERSSON
    Hoppas på kul vecka. Maria Svensson och Sigbritt Andreasson på folkhälsoenheten vill inspirera barnen i Partille till mer fysisk aktivitet.
  • Bild: JONNA ANDERSSON

Kommunen laddar för hoppvecka

PartilleSnart är det dags att fylla skolgårdarna i kommunen med hoppande barn. Hälsoveckan närmar sig och det är dags att leta fram hopprep och rockringar.

För tredje året i rad arrangeras Hälsoveckan som en del av Partille kommuns hälsofrämjande arbete. Till en början handlade den enbart om kosten i skolmatsalarna men längs vägen har den även kommit att handla om fysisk aktivitet

– Med hälsoveckan vill vi inspirera alla barn i Partille till bättre matvanor och fysisk rörelse, säger Sigbritt Andreasson som är folkhälsoutvecklare i Partille kommun.

I år har folkhälsoenheten valt att satsa på en hoppvecka.

– De förskolegrupper och skolklasser som deltar har fått ett hoppaket, med hopprep till de äldre och rockringar till de yngre barnen, berättar Sigbritt Andreasson.

Enorm respons

Under förra veckan paketerade hon och kollegan Maria Svensson 150 rockringar och 400 hopprep som ska delas ut till de klasser och barngrupper som valt att delta i hoppveckan.

– Responsen i år har varit enorm. Om det är hopprepen som skapat intresset eller något annat vet jag inte. 140 klasser och 70 barngrupper har anmält sig. Totalt handlar det om minst 4 800 barn som berörs, säger Sigbritt Andreasson.

Förutom hopprep och ringar innehåller paketen tips till pedagogerna på hur de kan använda materialet.

Bättre resultat

– Vi föreslår att de vid något tillfälle under veckan kör en hoppfestival på skolgården, där musiken dånar och det blir lite fest, säger Sigbritt.

– Det handlar om att få upp intresset för hoppandet men materialet ska självklart inte bara hålla en vecka. Förhoppningen är att det ska hoppas ända fram till sommaren, säger Maria Svensson, folkhälsosamordnare.

Maria och Sigbritt tycker det är viktigt att lyfta fram kopplingen mellan fysisk aktivitet och inlärning.

– Forskning visar att fysisk aktivitet och inlärning har ett starkt samband. Elever som har mer fysisk aktivitet i skolan visar också upp bättre studieresultat, säger Sigbritt Andreasson.

– Även kosten har en stor betydelse för att orka med hela skoldagen men påverkar även lusten att lära, fyller Maria Svensson i.

I matsalen

Förutom allt hoppande kommer Hälsoveckan även att märkas av i köken på Partilles skolor och förskolor.

– Under veckan kommer köken att presentera dagens grönsak och dagens frukt. Den satsningen nås alla barn av, säger Sigbritt Andreasson.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook