PÅ GÅNG. På Le Mats pop up-kafé i Jonsereds fabriker är Domino Velozo, Allmir Gavazaj, Mokhlis Abuwarda, verksamhetsledaren Therese Lundström, Thereza Eriksson redo att ta emot nya kunder.
PÅ GÅNG. På Le Mats pop up-kafé i Jonsereds fabriker är Domino Velozo, Allmir Gavazaj, Mokhlis Abuwarda, verksamhetsledaren Therese Lundström, Thereza Eriksson redo att ta emot nya kunder.

Hotell och restaurang på Le Mat i Jonsered

JonseredNu uppgraderar det sociala företaget Le Mat sin tänkta bed and breakfast i Jonsereds fabriker till hotell med egen lunchrestaurang.
– När vi märkte att servicenivån blev högre ändrade vi, säger Therese Lundström, verksamhetsledare på Le Mat.

Le Mat är ett socialt företag där personer som står långt från arbetsmarknaden får chans att utvecklas tillsammans med sitt företag. Tanken är att skapa riktiga arbeten för deltagarna i projektet.

Omställningen från bed and breakfast till hotell beror på att de flesta av de 27 rummen kommer att ha egen dusch och toalett. Dessutom kommer de kunna servera riktig hotellfrukost i den lunchrestaurang som startas. Några av rummen blir också tillgänglighetsanpassade.

Pop up-kafé

– Det blir även en loungedel för våra gäster som vill koppla av någon annanstans än på sitt rum, säger Therese Lundström.

Den 14 mars startade Le Mat ett pop up-kafé i den låga längan vid fabriksområdet, med utsikt mot Säveån. Där har de serverat lättare frukost och riktigt fin-kaffe. Det mesta tillagas på plats av deras serviceinriktade deltagare.

Blir restaurang

– De har till och med gått kaffekurs, och vi är mycket stolta över att vi använder ekologiska produkter så långt det är möjligt, säger Therese Lundström.

Le Mats pop up-kafé kommer ha öppet tills lunchrestaurangen öppnar den 2 maj. Då kommer deras egen kock Andreas Karlsson driva restaurangen tillsammans med deltagarna.

– Kaféet har gått bra. Jonseredsborna har varit positiva, säger Therese.

Uppe vid själva hotelldelen högst upp i byggnaden pågår ombyggnationen för fullt. Hotellet planeras öppna i juli och just nu ligger de i fas med tidsplanen.

Mål att integrera

Le Mat är ett arbetsintegrerande socialt företag med målet att genom arbete och delaktighet integrera människor i samhälle och arbetsliv. De brukar utgå från att alla arbetar 100 procent av sin egen förmåga. Det betyder att några kommer arbetsträna och vissa har praktik.

– Andra kommer ha en anställning som är anpassad till just deras arbetsförmåga. Vi kommer att ha en hög servicenivå med många människor i arbete, säger Therese Lundström.

Torsdagen den 27 april kommer Le Mat som en del av sitt återbrukstänk att ta emot begagnade prylar från allmänheten. De ser gärna att Jonseredsbor bidrar, gärna sänglampor och andra lampor. Däremot behöver de inga böcker eller tidningar.

– Kontakta oss gärna om ni har prylar som ni tror skulle passa hos oss, säger Therese Lundström.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook