Alice Mattsson
Foto: Ebba Strömqvist
Alice Mattsson Foto: Ebba Strömqvist

Hetsen om alkohol börjar för tidigt

KRÖNIKANär man börjar sjuan börjar frågorna komma och viskningarna i omklädningsrummen efter idrotten om krök börjar spridas. Vem som fixar drickan och hos vem man ska var, var det blir bäst. Vilka lögner man ska dra för föräldrarna för att få gå utanför dörren efter klockan 22 fredag kväll.

Känslan av hur det egentligen knyter sig i magen när man sätter sig på bussen till festen eftersom man vet att frågan om alkoholen kommer komma. ”Vadå, dricker du inte?”. ”Äh, smaka bara lite! Det är inte farligt.”. Men det är klart man hänger på för att det är ju så man gör. Man vill inte vara utanför på måndag när alla pratar om fredagens fest, och man vill inte sitta hemma i soffan med familjen och se videorna på Snapchat där alla har så sjukt kul. Och så sitter man där framför Postkodmiljonären med ett glas cola i handen, och tänker att man ändå borde hängt med.

Vad är egentligen det för verklighet? Redan när man är 13 år börjar hetsen om alkohol komma, när man fyller 13 och börjar högstadiet fyller man alkohol, på samma sätt som man fyller myndig när man fyller 18 år. Men tänk om man inte vill dricka då? Kanske att ens morbror är grav alkoholist, man har sett vad alkohol gör med en människa och är inte så sugen på att testa.  Men förståelsen för det finns inte eftersom alkoholism är tabu och något pinsamt att prata om, alkoholister är sådana som sitter och svär på parkbänkarna eller som sitter och pratar för sig själv längst bak i bussen. Det är inte någons mamma, pappa eller mormor. Men såklart att man säger till kompisarna att man hänger med på förfest till någon man egentligen inte känner, för man vill ju inte vara utanför eller verka feg. Även fast man inte alls har lust.

Hetsen börjar alldeles för tidigt. En 13-åring ska inte behöva känna den pressen. Alkohol har blivit en självklarhet istället för ett val. Valet ligger inte längre hos individen, istället ligger den hos gruppen. Är det så vi vill att det ska vara?

  • Alice Mattsson
En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook