Arkivbild: Henrik Kjellberg
Arkivbild: Henrik Kjellberg

Elever frågar ut lokala politiker

PartilleHur ska vi få ett tryggare Partille? Den frågan ska debatteras när högstadieelever från Partille får chans att möta lokala politiker under årets upplaga av Partille Talks.

Årets tema för Partille Talks tar upp en ständigt aktuell fråga, trygghet i samhället. När högstadieelever den 26 april möter lokala politiker i en debatt är utgångspunkten ”detta vill vi förändra för att få ett tryggare Partille”.

Fokus på retoriken

– Vi valde det här temat eftersom det varit på tapeten ett tag. Kommunen har ställt sig frågan hur man ska kunna skapa ett tryggare Partille i samband med att man bygger mycket nytt. Det här är ett sätt att få med ungdomarna, att fånga upp deras åsikter, säger Frida Lindén lärare på Vallhamra skola och utvecklingsledare i Partille kommun.

Partille Talks är ett berättarprojekt som föddes ur Partille Stories. Skillnaden är att fokus istället ligger på retorik, muntlig framställning och resonemang.

Chans att påverka

– Syftet är att de ungas röster ska höras. Det ska vara skolarbete som är på riktigt. Skriver man en insändare ska den publiceras och har man förslag och åsikter i samhällsfrågor ska de framföras i ett forum där de har chans att vara med och påverka, säger Frida Lindén.

Inför debatten har eleverna i alla deltagande klasser haft en retorikworkshop tillsammans med en expert på området. Där har eleverna jobbat fram argumenterande tal som kommer att presenteras inför politiker och publik under debattkvällen den 26 april.

– Tre elever framför sina synpunkter, därefter för man en dialog kring dessa. Kvällen avslutas sedan med öppna frågor där allmänheten har chans att tycka till, säger Frida Lindén.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook