Arkivbild:
Trygghet. Kommun och polis vill ta reda på var invånare känner sig trygga respektive otrygga.
Arkivbild:
Trygghet. Kommun och polis vill ta reda på var invånare känner sig trygga respektive otrygga.

Undersöker trygghet i kommunen

KommunenFör första gången genomför kommunen tillsammans med polisen en stor trygghetsundersökning. I dagarna har de börjat ringa hemma hos de 1 000 Partillebor som ska medverka. – Det är viktigt att få veta vad så många invånare tycker, säger Henrik Gustafsson, säkerhetsansvarig i Partille kommun.

Undersökningen är en del av projektet Trygg i Partille som är ett samarbete mellan kommunen och polisen. De 1 000 invånarna kommer per telefon eller i samtal få frågor om var och när de känner sig trygga respektive otrygga. Maria Svensson, som är folkhälsosamordnare i Partille kommun, påpekar också att det kommer vara en åldersmässig och geografisk spridning på de medverkande för att få ett så bra underlag som möjligt att gå vidare med.

– Det är viktigt att det inte bara blir en grupp som gör antaganden i undersökningen. Från unga vuxna till äldre kommer representeras. Även hur man bor om det är i bostadsrätt, villa eller hyreslägenhet, säger Svensson.

Interna intervjuer

Även den kunskap som finns inom kommunen och polisen kommer tas till vara för att få fram vilka områden där fokus ska läggas. Bland annat ska räddningstjänst, fastighetsägare och fältarbetare intervjuas inom kommunen samtidigt som polisen ser över sin bild av Partille.

– Vi gör intervjuer med nyckelpersoner inom kommunen samtidigt som polisen gör en kartläggning över vad de ser i brottsstatistik och vad de ser när de är ute på plats. Tillsammans kopplas det sedan ihop till en lägesbild över kommunen.

Innan sommaren ska de bli klara med sammanställningen som då presenteras. Henrik Gustafsson, som är säkerhetsansvarig i Partille kommun, berättar också att polisen kommer att avge ett medborgarlöfte när den frågan som är mest prioriterad ska ligga överst.

– Det är den första gången som ett projekt som det här genomförs och vi hoppas att det ska återkomma regelbundet.

Men det är inte det enda projektet som finns i kommunen för att jobba för en ökad trygghet. Under maj månad kommer Myndigheten för samhällsskydd och beredskap genomföra Krisberedskapsveckan som en del av återupprustningen av totalförsvaret. Då ska kommuninvånare informeras om hur invånare och myndigheter ska klara sig genom en kris.

– Under Krisberedskapsveckan informerar vi om hur man ökar sin egen trygghet vid en allvarlig händelse. Men också om vad kommunen har för uppgift och vad man ansvarar över själv, säger Gustafsson.

Vill ha synpunkter

Skulle man inte bli kontaktad i kommunens trygghetsundersökning vill Henrik Gustafsson att invånare hör av sig till kommunen kundcenter för att lämna synpunkter.

– Folk ska känna sig så trygga som möjligt vid en allvarlig händelse som påverkar samhället. Vare sig det skulle bero på organiserad brottslighet eller en naturkatastrof.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook