• Bild: BJÖRN DINAU
  NYTT. Till vänster i bild är det nya ridhuset med fullmått och läktare som börjar ta form. Byggnaden är 66 gånger 30 meter med manege på 62 gånger 25 meter.
 • Arkivbild: BJÖRN DINAU
  STORT. Klubben har en redan stor verksamhet som de nu hoppas ska växa ytterligare tack vare de nya faciliteterna. Här en uppvisning från 2014.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  FULL FART. Bygget pågår för fullt uppe hos Partille ridklubb. I bakgrunden ser man hur det nya stallet börjar ta form.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  FULLMÅTT. Här en vy över en del av det nya ridhuset med fullmått och läktare. Byggnaden är 66 gånger 30 meter med en manege på 62 gånger 25 meter. Där kommer det även gå att arrangera tävlingar.

Stort projekt hos ridklubben

PartilleJust nu genomgår området vid Partille ridklubb en gigantisk förändring. Det är en del av kommunens vision om ett attraktivt rekreationsområde vid Kåsjön.
– Det kommer innebära ett lyft för oss och för ridsporten i regionen, säger Jens Howander, vice ordförande i ridklubben.

Processen med att bygga nytt och större hos ridklubben tog sin start 2013 och har innehållit många dialoger mellan kommunen, Partillebo samt Partille ridklubb. Det kommunala bolaget Partillebo förvaltar den befintliga ridanläggningen på uppdrag av kommunen och ridklubben är sedan flera årtionden hyresgäst.

Det som nu ska byggas är en del av ett fyraårigt projekt där arbetet kommer att genomföras i olika faser. Nu pågår fas ett som innehåller ett nytt fullstort ridhus med lösdriftsanläggning samt tillhörande skötselstall.

– Planen är att denna fas ska vara klar till midsommar i år, säger Jens Howander.

Färdigt nästa sommar

Arbetet inleddes i vintras och planeras vara färdigställt till sommaren 2018. Då kommer ett nytt fullstort ridhus, ett medlemsstall med en lösdriftsanläggning samt tillhörande skötselstall att finnas. När det nya medlemsstallet är klart kommer det södra stallet att rivas och en foderlada samt en maskinhall att byggas.

När det kommer till finansiering är det Partillebo och kommunen som delar på investeringen. Totalt är projektet på totalt 30 miljoner kronor. Partille ridklubb betalar i sin tur en årlig hyra för att få utnyttja faciliteterna och Partillebo står för en större del av det löpande yttre underhållet.

– I och med allt som händer får vi möjlighet att jobba med nya sponsorlösningar och har inlett samarbeten med det lokala näringslivet, säger Jens Howander.

Partille ridklubb har 400 medlemmar och har 356 platser i sin ridskola varav 325 är fyllda. De har 40 olika ridgrupper med sex till tio deltagare och med varierande svårighetsgrad. I dagsläget har de kö till både ridskolan och medlemsstallet.

– Intresset är stort och vi ligger nu nära max på vad vi klarar av, säger Jens Howander.

Planera på lång sikt

Den nya anläggningen ger klubben möjlighet att planera verksamheten på lång sikt. Målet är att få fler elever i ridskolan och samtidigt att bredda verksamheten inom andra områden.

– Till exempel att utöka tävlingsverksamheten eller att i ännu högre grad möjliggöra ridning för funktionsnedsatta, säger Howander.

Lösdriftsanläggningen som nu ska byggas innebär att hästarna inte kommer att stå inne i stallet utan kommer befinna sig ute i ett särskilt hagområde. Där kommer de få mat och vatten via stationer.

– Hästen kommer ha ett speciellt chip på sig som läses av och som ser till att varje häst får rätt mängd mat per dag, säger Jens.

Större ytor

Lösdriften betyder att hästarna kommer att kunna röra sig över större ytor vilket i sin tur gynnar deras hälsa. De kommer vara synliga för personer som rör sig i området och för de anställda betyder det att de kan få mer tid för skötsel och utbildning av hästarna.

Ridklubben har som mål att vara självförsörjande, det vill säga att de ska bära sina egna kostnader och balansera det mot den ideella verksamheten med fokus på ridning.

– Att vara en ridklubb idag är till stor del som att vara ett företag med ansvar för säkerhet, anställda, arbetsmiljö, djurhållning och budgetarbete.

Vice ordförande Jens Howander berättar att styrelsen i föreningen nu fokuserar på verksamhetsutveckling och det utåtriktade arbetet, och till mindre del ansvara för det operativa arbetet.

– Vi känner att Partille ridklubb kommer vara väl rustat för framtiden när allt står färdigt, säger Jens Howander.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook