• Bild: PRIVAT
  TJÄNSTLEDIG. Ett års tjänstledighet spenderar Robert Laul i Washington D.C. USA.
 • Bild: PRIVAT
  ÄVENTYR. Robert Laul tillsammans med sambon Carina Bergfeldt med vy över Washington D.C.
 • Bild: PRIVAT
  BLÅVITT. Robert tillsammans med Partille-kompisarna Andreas Pettersson och Kalle Strängberg på en Blåvitt-match förra sommaren.
 • Bild: PRIVAT
  USA-VALET. Robert jobbade för Aftonbladet och bevakade USA-valet 2016 på plats tillsammans med fotografen Pontus Orre och pappskallarna Donald och Hillary. De reste runt från LA till Phoenix till Las Vegas till New York till Raleigh till Washington.
 • Bild: PRIVAT
  EM 2016. Robert bevakade fotbolls-EM sommaren 2016, där han följde Lasse Lagerbäck och hans Island.
 • Bild: PRIVAT
  EM 2016. Robert bevakade fotbolls-EM sommaren 2016, det blev mycket jobb på sena timmar.
 • Bild: PRIVAT
  HEMMAMANNEN. Robert Laul tillsammans med Shark Navigatorn, dammsugaren, hemma i Washington.
 • Bild: PRIVAT
  BRASILIEN. Robert och Henrik Signell på Copacabana 2016, under OS. Henrik var där som förbundskapten för damlandslaget i handboll och Robert rapporterade för Sportbladet. "Vi käkade kött på en churrascaria, och slog vad om vem som kunde äta mest. Jag vann en enkel seger", säger Robert.
 • Bild: PRIVAT
  AMERIKA. Ett år i Washington D.C. som hemmaman är vad Robert Laul har framför sig.

Laul hemmaman i Washington

Familj

Just nu lever Jonseredssonen Robert Laul som hemmaman i Washington, USA. Han handlar, städar och lagar mat.
– Jag lever ett väldigt behagligt och privilegierat liv just nu.

För några år sedan var det annorlunda. Då hade han stora alkoholproblem och var inne i ett destruktivt beteende. Till slut bad han om hjälp och nu är han sedan en tid tillbaka nykter alkoholist.

– Efter 17 år i mediabranschen är det ohyggligt skönt att slippa jobbstressen. Att få möjligheten att vara tjänstledig ”over here” kom som en skänk från ovan, säger Robert.

Förklaringen till denna monumentala livsförändring tog sin början då han tog tag i sitt liv, gick på behandling och fann nykterheten. En positiv konsekvens av det innebar i sin tur att han träffade sin sambo Carina Bergfeldt, som då arbetade på Aftonbladet som journalist. Och när hon väl fick nytt jobb som SVT:s USA-korrespondent i Washington beslutade de sig för att flytta dit. Robert tog tjänstledigt ett år från Aftonbladet.

– Utöver mina sysslor som hemmaman skriver jag på en bok om min uppväxt i Jonsered och mitt journalistliv i Stockholm. Det är en bok om varför jag blev alkoholist, vad som sedan hände och hur det är nu.

Boken är dessutom en berättelse om hur beroendesjukdomar och psykiska problem har vandrat genom generationer i hans släkt, både på hans mammas och pappas sida. Robert vill särskilt vända sig till barn och ungdomar.

– Jag ser boken som en kompis de kan ta i handen för att få hjälp att förstå hur exempelvis alkoholism utvecklas över tid. Det blir aldrig bättre, bara värre.

Det försöker han förklara genom exempel och inte genom förmaningar. Robert berättar också att han startat ett separat konto där han sätter in pengar motsvarande det han brukade ”bränna” ute på krogen för att se hur lång tid det skulle ta att spara ihop till en ny Ford Mustang. Han har redan lyckats spara ihop ungefär hälften.

– Jag tänker hämta ut den i Stockholm i juni och köra ner till Partille. Så om ni ser en röd Mustang i kommunen i sommar kan ni vinka om ni vill.

Älskar Partille

Robert Laul älskar Partille och i synnerhet Jonsered där han växte upp. Han umgås fortfarande med några av sina barndomsvänner, Henrik Signell och Kalle Strängberg till exempel. Den förstnämnde är tränare för Sävehofs damlag och den andre är en ”mindre känd begåvning”.

– Vi gör det vi alltid gjort när vi ses, minus spriten för min del då. Vi badar på somrarna, går på Blåvitt, ser någon film eller käkar en kebabpizza. Det behöver inte vara så komplicerat.

Det har till och med gått så långt att Robert har startat en övertalningskampanj för att få hans flickvän Carina att flytta till Jonsered efter hon är klar i Washington.

– Om någon vill hjälpa till kan ni använda hashtagen #carinatillJonsered på sociala medier.

Robert berättar att han tillbringade mycket tid vid hopptornet i Aspen på somrarna under sin uppväxt och som vuxen har han noterat att badplatsen förfallit allt mer. Det föranledde att han tillsammans med några barndomskamrater bestämde sig för att göra något åt det hela. Året var 2008.

– Vi åkte dit på natten och målade hela tornet rosa. Det var en signal till kommunen att börja sköta om våra sommarpärlor bättre. Det är rimligt att kräva att kommunen återigen ska fixa till badplatserna. Annars målar vi det rosa igen!

Robert menar att det är mycket snack om att ”det var bättre förr” i kommunen. Men han håller inte alls med, exempelvis visste folk inte alls lika mycket om beroendesjukdomar eller om barn som for illa.

”Högre krav”

– I dag vet vi mer och ställer högre krav på vår omgivning. Därför har vi det också mycket bättre, på nästan alla tänkbara sätt.

Som gammal sportjournalist har Robert Laul givetvis noterat hur hans gamla moderklubb Jonsereds IF sjunker som en sten i seriesystemet. För honom är det otänkbart att Jonsered ens skulle spela i samma serie som Sävedalens IF och Partille IF.

– Kanske måste man fundera på en sammanslagning där Partille och Sävedalen uppgår i Jonsereds IF?

Eller så kan Anders Svensson, som ju bor uppe i Öjersjö, kanske användas i Jonsered istället för att han ska motionsspela i division sex. Robert tycker man kan ge honom en fri roll på Jonsereds mittfält, utan defensivt ansvar.

– Det kan hjälpa föreningen en bit på resan tillbaka igen. Jag bidrar gärna med en back läsk i sign on-bonus.

I sin egen fotbollskarriär nådde Robert upp till nivån strax under allsvenskan då han spelade för Ljungskile SK 1998-2000 i dåvarande division 1, men han valde att satsa på karriären som journalist.

Efter 17 år som sportjournalist är det möjligt att han kommer byta inriktning när året i USA är till ända.

– Jag har publicerat mig en del i sociala medier om händelseutvecklingen i USA och folk verkar gilla att läsa det jag skriver. Även när det inte handlar om fotboll, vi får se vad det blir.

Koll på Partille

Med ett liv så långt bort från Partille är det inte helt enkelt att hålla koll på vad som händer i hemkommunen, men han brukar ha hyfsad koll.

– Som boende i Washington är det lite sämre med det. Jag bor i princip granne med Donald Trump också så det händer rätt mycket här just nu.

När det gäller framtiden har Robert en del planer. Nu fokuserar han på livet som hemmaman och den nya boken han skriver på. Han tar en dag i taget och arbetar hela tiden med sviterna efter sitt alkoholmissbruk. Visst kan han bli sugen på ett glas rosévin på en uteservering nu när våren börjar närma sig i Washington, men Robert vet vad det skulle sluta med.

– Jag kan inte kontrollera mitt drickande, det skulle bli ett par dygn med kaos och elände. Det är inte värt det. Jag behöver bara avstå ett enda glas – det första.

Robert berättar att han är väldigt tacksam för allt stöd som han har fått från sin familj, sina vänner, arbetsgivaren, kollegor, läsare och inte minst hans sambo Carina.

– Stödet och förståelsen från i princip alla runt omkring mig har varit stort.

Livet som hemmaman fortsätter för Robert Laul. Snart är det dags för ett nytt varv i lägenheten tillsammans med hans nyvunna vän Shark Navigator, dammsugaren.

– Jag anser att alla män bör sköta markservicen på heltid åt en kvinna under åtminstone ett år av sina liv. Vi lever fortfarande i ett ojämställt samhälle, och vi män behöver det perspektivet.

I huset han bor i finns det dessutom ett gym som han blivit en flitig besökare hos, han har redan hunnit med 60 träningspass.

– Jag tänkte slippa gömma mig i vassen när vi kommer hem för att bada i Jonsered till sommaren.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det