Kraftig ökning av våldtäkter – oklart varför

PartilleAntalet anmälda våldtäkter under förra året var den högsta på 20 år. Men orsaken till det rekordhöga antalet är oklart för polisen.
– Vi har inte haft någon serievåldtäktsman i Partille, det skulle vi känna till, säger Susanne Tistrand, vid polisen.

Bland siffrorna om anmälda brott sticker antalet våldtäkter ut. Medan de flesta brottskategorier ligger på nästan samma nivå som tidigare ökade antalet anmälningar för våldtäkter med 300 procent enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Under 2015 anmäldes sex stycken våldtäkter. Under förra året hade den siffran ökat till 24.

Oklar orsak

Det är den högsta siffran sedan 1996 och mer än dubbelt så många som snittet per år sedan 2006.

Bryter man ner statistiken visar den att det är främst antalet anmälda våldtäkter mot kvinnor över 18 år som ökat under förra året.

Men exakt vad som ligger bakom förändringen vet inte polisen. PT kontaktar Susanne Tistrand som är chef över polisens avdelning för grova brott i Storgöteborg. Där utreds de flesta anmälda våldtäkterna.

– Jag har talat med våra förundersökningsledare och ingen kan säga att Partille sticker ut på något sätt. Vi ser ingen trend och det är inget vi tänkt på, säger hon.

Hon hänvisar istället till avdelningen för brott i nära relationer, där man utreder våldtäkter inom familjer eller mot barn. Statistiken visar nämligen att anmälningar för våldtäkter mot barn också ökade under 2016. En teori är att anmälningarna rör ett särskilt ärende, en enskild familj eller liknande.

Men chefen på den avdelningen, Laila Dichter, kan inte heller hitta något i Partille som gör att siffrorna drar i väg. Enligt henne bedriver de inga större utredningar som gäller sexualbrott i kommunen.

Kan vara nedlagt

Hon påpekar att en polisanmälan och begångna brott inte alltid hänger ihop och att statistiken kan vara missvisande. Därför kan hennes uppgifter skilja sig från Brå:s statistik.

– Ibland konstaterar förundersökningsledaren att det inte är något brott begånget och det ser aldrig vi. Det är inte alltid så men det händer.

Precis som Susanne Tistrand på grova brott manar Laila Dichter till lugn och säger att det inte finns någon serievåldtäktsman bakom siffrorna.

– Partilleborna behöver inte vara oroliga för att bli våldtagna. Överfallsvåldtäkter är ovanligt. Det är väldigt, väldigt få som sker. Så vi ska inte skrämma upp allmänheten.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook