Arkivbild: Björn Dinau
Arkivbild: Björn Dinau

Kommunen slipper betala straffavgift

KommunenPartille kommun slipper betala straffavgift för att inte ha verkställt ett beslut enligt LSS i tid. Det står klart sedan förvaltningsrätten avgjort frågan.

I höstas skrev PT om att Partille kommun riskerade en straffavgift. Detta efter att ett beslut om insats i form av bostad med särskild service inte hade verkställts på mer än ett och ett halvt år.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, vände sig till förvaltningsrätten och begärde att domstolen skulle ålägga kommunen att betala 42 000 kronor per månad fram tills att beslutet verkställdes. Partille kommun motsatte sig kravet.

Förvaltningsrätten i Göteborg har nu avgjort ärendet och avslår Ivo:s ansökan. Domstolen motiverar sitt avgörande med att den enskilde, som kommunens beslut gällde, hade uttryckt specifika önskemål gällande boendet, och att kommunen uppgett att det inte fanns underlag i Partille kommun för den typen av boende.

Kommunen erbjöd personen boende i en gruppbostad men denne tackade nej till platsen, då den inte uppfyllde hens önskemål. Förvaltningsrätten anser dock att det måste anses ha varit ett erbjudande om ett skäligt boende.

Avslår ansökan

Med anledning av det, och då den enskilde under väntetiden bor i ett korttidsboende anser inte domstolen att kommunens dröjsmål med att tillhandahålla den beviljade insatsen i nuläget är oskälig. Ivo:s ansökan avslås därför.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook