• Bild: MALIN WENNERGREN
    SJÄLVFÖRSVAR. En bild från den första kursen i självförsvar.
  • Bild: PRIVAT
    INFO. Josef från föreningen Män för jämlikhet informerade om trakasserier, känslor och uttryck.

”Ett liv utan våld”

PartilleI början av mars höll kvinnojouren sin första träff med temat ett liv utan våld. Niondeklassare i Casa Montessori i Ögärde var först ut. Tjejer och killar fick delta i separata föreläsningar och workshops.

Kvinnojouren i Partille har startat ett projekt som handlar om förebyggande arbete där samtliga niondeklassare och några företag i kommunen bjudits in till en självförsvarskurs och föreläsning.

Temat är ett liv utan våld. Initiativet till projektet kommer från kvinnojourens styrelse. De fick bidrag från Socialstyrelsen och beslutade att en del av pengarna ska gå till förebyggande arbete.

Viktig information

– Vi tycker det är viktigt att informera ungdomar om jämställdhet, sexuella trakasserier och hur det kan hanteras, säger Anki på kvinnojouren i Partille.

Tjejerna fick en kurs i feministiskt självförsvar, där teori blandades med praktik i form av en introduktion om fysiskt självförsvar.

– Jättebra att vi nu är någorlunda förberedda om vi skulle hamna i en utsatt situation. Även jätteroligt med fysiskt självförsvar, kommenterar en av tjejerna i utvärderingen.

Anki på kvinnojouren menar att det stärker tjejernas självkänsla och samtidigt ger dem en ögonöpppnare.

Män för jämlikhet

Killarna hade samtidigt en workshop med två unga män från föreningen Män för jämställdhet. Där fick de information om vad sexuella trakasserier handlar om, de diskuterade känslor och uttryck.

– Jag tyckte detta var viktigt att ta upp, man ser saker på ett annat sätt nu. Bästa lektionen på länge, kommenterade en av killarna.

En ny värld

– Detta har varit lärorikt, det öppnade en helt ny värld jag nästan aldrig reflekterat över. Man fick något att fundera över, kommenterade en annan kille.

Responsen från föreläsare, lärare och elever har varit positiv och kvinnojouren kommer snart genomföra en träff med SFI i början april.

– Vi kommer att fortsätta arbetet så länge det finns behov, säger Anki.

Fotnot: Personerna i artikeln är anonyma av säkerhetsskäl.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook