• Bild: LEIF LUNDVALL
  Fotbollstalangen August Erlingmark tränar sex dagar av sju. Här i en träningsmatch mot sin moderklubb Sävedalens IF. Många i hans gamla pojklag, till exempel Alexander Wiksten, Simon Laneby och Peter Bangur har spelat i Sävedalens a-lag det senaste året.
 • Bild: LEIF LUNDVALL
  Mycket i August Erlingmarks liv handlar om fotboll. Här tillsammans med kompisen Fredrik Martinsson som också är bra på att kicka boll.
 • Bild: LEIF LUNDVALL
  IFK Göteborgs August Erlingmark följer fortfarande sitt gamla lag. Här fryser han på semifinalen i Östra Cupen mellan Sävedalen och Jonsered.
 • Bild: LEIF LUNDVALL
  August Erlingmark följer i Bertil Bebben Johansson spår och går från Sävedalens IF till IFK Göteborg.

A-lagskontrakt i Blåvitt för Agge

FotbollSävedalskillen August Erlingmark har lagom till den allsvenska starten skrivit på ett tvåårigt a-lagsavtal med storklubben IFK Göteborg.
– Det känns jättebra och är verkligen jättestort för mig, säger Agge.

August Erlingmark har kallats Agge ända sedan han som sexåring började spela fotboll i Sävedalens IF. Kontraktet med IFK Göteborg är han nöjd med.

– Det är extra stort eftersom Blåvitt alltid varit mitt favoritlag, säger han.

August har tränat med a-laget ända sedan förra säsongen tog slut och även gjort sju inhopp. För ett par veckor sedan tog sportchefen Mats Gren kontakt med honom.

– Det var snabba förhandlingar för man har ju inga jättekrav när man är så ung som jag är, säger August som fyller 19 år om någon månad.

IFK Göteborgs spelare tränar i princip varje dag och August har acklimatiserat sig väl i truppen. Snart börjar allsvenskan men den nyblivne a-lagsspelaren tror inte på så mycket speltid den här säsongen.

– Man lär sig väldigt mycket bara på att få vara med, både hur man ska bete sig på och utanför planen. Jag hoppas ju på speltid i allsvenskan men jag förväntar mig det inte. Det är väl inte direkt detta året som jag ska ta en startplats.

Tröja nummer 19

Fotbollslöftet, som är son till Blåvittikonen Magnus Erlingmark, fick tröjnumret 19 och det är ett nummer som också pappa hade på ryggen. Sammankopplingarna mellan far och son är naturligtvis oundvikliga.

– Jag har inget emot jämförelserna men själv tänker jag aldrig på det annat än när media frågar. Jag har ganska bra koll på pappas karriär och har ju i stort sett växt upp på Ullevi. Både pappa och mamma har betytt jättemycket för mig och alltid stöttat och uppmuntrat precis som de flesta fotbollsföräldrar gör.

August började spela fotboll i Sävedalens IF på Vallhamra IP och följer fortfarande moderklubben och sina gamla lagkamrater med stort intresse.

– Jag spelade först med 96:orna, sedan blev det 98:orna och till slut juniorerna innan jag lämnade för IFK Göteborg inför säsongen 2015. Jag hade förutom pappa många andra jättebra tränare, till exempel Kristian Engberg som har betytt väldigt mycket. Även Hans Hallén, Magnus Nyström och under juniortiden även Martin Dahlberg som trodde mycket på mig.

Ingen a-lagsdebut

Det hann aldrig bli någon a-lagsdebut för talangen eftersom han var så ung när han lämnade för Blåvitt.

– En b-lagsmatch blev det i alla fall och jag får väl återkomma till Sävedalens IF någon gång så jag får spela i a-laget, skrattar August som går på Katrinelundsgymnasiet och tar studenten till våren.

Fotbollstalangen är duktig på det mesta inom fotbollen och är precis som sin pappa en allroundspelare med bra spelförståelse, hög arbetskapacitet och stor känsla för laget.

– Jag var ganska liten tidigare men har växt ända fram till nu och fått bra fysik och också utvecklat huvudspelet.

August har också en 15-årig syster som heter Anna och som precis som sin bror satsar på fotbollen. Hon spelar numera i Göteborgs DFF.

– Det går bra för henne och hon är jätteduktig, berömmer storebror.

 • Leif Lundvall
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook