• Bild: LEIF LUNDVALL
  SKAVFRÄKEN. Björn Andreasson ledde dagens fågelskådarvandring i Jonsered och visade också upp växten skavfräken. "Stjälkarna på denna växt är så sträva att förr använde man dem när man skulle polera koppar", säger Björn.
 • Bild: LEIF LUNDVALL
  NÄRA. Strömstaren ser man nästan alltid i Jonsereds strömmar.
 • Bild: LEIF LUNDVALL
  HERRGÅRDSVY. Ornitologer ur ett fågelperspektiv nedanför Jonsereds herrgård.
 • Bild: LEIF LUNDVALL
  SPANARE. Fågelskådarna har precis spanat in den lekfulla strömstaren. Forsärlan som också brukar finnas vid Jonsereds strömmar i Säveån dröjer ytterligare någon månad innan den visar sig.
 • Bild: LEIF LUNDVALL
  VIKTIGT. Fikapausen är ett viktigt inslag i torsdagsvandringarna. Här fikar Lennart och Åke Rosén tillsammans med Sävedalsbon Calle Hagman som varit intresserad av fåglar sedan 1978 och som anser att Jonsereds strömmar är hans favoritskådarrställe i Partille.

På jakt efter kungsfiskaren

Jonsered

Varje torsdag, året om, ordnar Göteborgs Ornitologer en vandring någonstans i Göteborgs omnejd för att skåda fåglar. Denna lite grådisiga torsdag var det dags att besöka naturreservatet Jonsereds strömmar.

Målet för utflykten runt omkring Säveån var att få se den lilla, färgglada och spektakulära kungsfiskaren, men den lyste med sin frånvaro denna dag. Det gjorde inte så mycket för de drygt femtio ornitologerna fick ändå se, eller höra strömstare, entita, gärdsmyg, sidensvans, korp, domherre, storskrake, knipa och nötväcka.

Jonsereds strömmar är sedan 2007 ett naturreservat och ingår i EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden, kallat Natura 2000.

– Reservatet är sexton hektar stort och sträcker sig från Aspens utlopp till bron nere vid Kåhög, berättar naturälskaren Björn Andreasson som var dagens guide.

Intresset för fågelskådning ökar stort i landet och torsdagens vandringar, med den obligatoriska fikapausen någonstans ute i naturen, är väldigt populära. Många av de trogna deltagarna är från Partille. Björn Andreasson är en känd djurfotograf och har fågelskådat sedan han var
i tioårsåldern.

– Det är fantastiskt att det är så många som kommer. Många är 60-plussare som både har tid och tycker att det är härligt att vara ute i naturen, säger han.

 • Leif Lundvall
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det