• Bild: LG Aasa
  Bunkerslag. De fruktade kyrkbänkarna på Oakmont i US Open 2016.
 • Bild: LG Aasa
  Sebastian Söderberg på Black Mountain i Hua Hin i Thailand – en bana som han tillbringar mycket tid på.
 • Bild: LG Aasa
  Sebastian Söderberg slår ut bland alla superstjärnor på Oakmont i US Open i juni 2016.
 • Bild: LG Aasa
  Sebastian Söderberg bland alla åskådare i US Open.
 • Bild: LG Aasa
  Sebastian Söderberg läser en av alla greener han puttade på 2016.
 • Bild: LG Aasa
  Träning. En chip på Black Mountain i Thailand.

Sebastian Söderberg är årets senior

Golf

Partillekillen Sebastian Söderberg avslutade 2016 på allra bästa sätt när han kvalificerade sig för spel i Europagolfens finrum Europatouren. Nu kan Sebastian också kröna det framgångsrika året med idrottspriset årets senior i Partille.

– Det känns jättekul och jag känner mig väldigt hedrad av att få priset, säger 26-åringen när Partille Tidning når honom efter ännu en träningsdag på golfabanan Black Mountain i Thailand där han tillbringar mycket tid.

Upp och ner

Är man golfare får man vara beredd på att det går upp och ner. Efter ett kämpigt 2014 började det vända uppåt igen för Sebastian 2015. Tredjeplatsen i Nordea Masters var en höjdpunkt och en tävling där många golfintresserade svenskar fick upp ögonen för den elegante spelaren från Partille.

Under 2016 kom så en stor och viktig seger på Challenge Tour när Sebastian överraskande vann Kenya Open.

– Det var lite av en milstolpe och det hade varit en dröm länge. Segern kom lite oväntat för jag hade haft några tuffa månader men jag lyckades vända de tre sista varven och vinna. Det är nog den seger jag är mest nöjd med hittills, säger han.

US Open på Oakmont

Vinsten i Kenya följdes upp med en meriterande tredje plats i Turkish Airlines Challenge och sedan kvalificeringen till US Open på Oakmont. I november kom också elfteplatsen i kvalet till Europatouren vilket innebar att det blir spel tillsammans med bland annat Henrik Stenson, Alex Norén, Pelle Edberg, Rikard Karlberg och övriga i världseliten under 2017.

Sebastian började spela golf i Partille Golfklubb när han var sju år. Familjen bodde inte långt från klubben och det blev många timmar på golfbanan för Sebastian och hans två bröder.

– De elva åren i Partille GK var en fantastisk tid. Det var ju i där mitt golfintresse väcktes och man kan nästan säga att jag växte upp på banan. Speciellt åren från att jag var tio till fjorton var jag jämt på banan och spelade ofta 36 hål på en dag. Jag har bara fina minnen från Partille GK, säger Sebastian.

Scratch som 15-åring

Patrik Skoog, som är klubbchef i Partille GK, var Sebastians tränare från början och redan som femtonåring var den träningsvillige golftalangen scratchspelare.

– Jag har mycket att tacka Patrik för och vi har fortfarande en hel del kontakt och försöker få ihop något varv på banan varje år. Hela min familj är med i Partille GK också så jag har bra koll, säger Sebastian.

För åtta år sedan flyttade Sebastian till Delsjö GK, en klubb som han fortfarande representerar.

– De hade en bra satsning på elitspel och många duktiga spelare så det var ett naturligt steg för mig. Där träffade jag också min nuvarande tränare Carl Magnusson.

Landslag och EM

Sedan följde uttagningar till pojklandslaget och bland annat ett EM-guld.

– Den framgången kändes lite speciell och eftersom det gick så bra kände man att golf verkligen var något att satsa på för mig.

Därefter följde några års studier på universitetet Coastal Carolina i USA och med framgångsrikt golfspel som bara blev bättre och bättre. Under de åren var Sebastian Söderberg dessutom bofast i det svenska landslaget.

– Då hade jag inga andra tankar än att jag skulle bli proffs och från 2013 är jag också golfspelare på heltid.

Proffsspelet flöt på bra till en början men under 2014 gick det sämre innan det vände uppåt igen.

– Det är inte alltid bara en dans på rosor. Spelar man bra är allt väldigt bra men spelar man sämre är det inte alltid så kul. Jag har fått vara med om både framgångar och motgångar men på det stora hela har jag haft en härlig tillvaro. Jag får göra det jag vill och får dessutom se stora delar av världen.

Tränar i Thailand

Sebastian tränar och förbereder sig ofta på Black Mountain GC i Thailand på vintrarna. Det är en golfbana som ägs och drivs av svenskar och är lite grann av ett golfparadis för många svenska tävlings- och motionsgolfare.

– Man måste träna hårt och vara fokuserad på golfen för att lyckas i konkurrensen. Jag blir nästan aldrig trött på golf men ändå måste man vara ifrån det ibland så det händer att jag tar någon dag ledigt då och då.

Tävlingssäsongen är lång och krävande med många jobbiga resor. Det blir förmodligen 21-22 tävlingar i år och närmast väntar spel i Sydafrika, Australien, Sydafrika igen och sedan Indien.

– I Sydafrika verkar det bli ett bra startfält med Ernie Els och Rory McIlroy till exempel. Mitt Europakort innebär tyvärr att jag inte kan välja och vraka mellan alla tävlingar och det betyder ofta att jag måste stå redo att åka med kort varsel. Jag kommer till exempel förmodligen inte med till Abu Dhabi.

Dubai är målet

Det stora målet i år för Sebastian är att ta sig till Europatourfinalen i Dubai, en tävling som Henrik Stenson vann 2016.

– Det skulle vara otroligt roligt att få vara med där men då krävs det att man hamnar bland de 60 främsta. Målet på sikt är att vinna Masters för det sticker ut mer än något annat. Dit är det en lång väg men inget är omöjligt så man vet aldrig, säger Sebastian.

I juni spelas Nordea Masters i Barsebäck och då är Sebastian i Sverige igen. Annars blir det inte så många dagar hemma i Partille och Göteborg.

– Det blir väl mellan 70 och 100 dagar per år i Sverige. Det längsta jag var hemma i sträck förra året var tre veckor så visst är det ett lite speciellt liv man lever.

Sebastian Söderberg planerar att spela golf i många år framåt. Att bo i USA och spela på PGA-touren är ett framtida önskescenario för vinnaren av Årets senior i Partille.

 • Leif Lundvall
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det