Vänsterpartiets hyckleri!

DebattVänsterpartiet slår sig för bröstet i sin insändare där man framhåller sin betydelse över regeringens ökade anslag om 10 miljarder kronor till kommuner och landsting som ska gå till välfärden.

Det låter ju vackert men sanningen är den att den rödgröna regeringen med stöd av Vänsterpartiet gör som man brukar göra: Ger med den ena handen och tar tillbaks med den andra! Exempelvis så minskar man ersättningen till kommunerna för asylsökande ensamkommande barn från 1.900 kronor per dag till 1.350 kronor per dag, när ersättningen redan tidigare var för låg. Det innebär stora merkostnader för kommunerna, inklusive Partille, där vi idag har cirka 120 ensamkommande barn.
Till saken hör att Migrationsverket har en skuld till Partille kommun på 46 miljoner kronor för kostnader för vårt flyktingmottagande som vi ska få statlig ersättning för. Dessa pengar skulle ha betalts ut för länge sedan men vi vet inte när eller ens om de kommer. Ett fullständigt oacceptabelt beteende från statens sida där den sammanlagda skulden till Sveriges kommuner uppgår till över tio miljarder kronor, alltså mer än de 10 så kallade välfärdsmiljarderna.

Men det stannar inte där. Ytterligare cirka tio miljarder kronor är staten skyldig kommunerna för flyktingmottagandet, kostnader som kommunerna haft men ännu inte begärt ersättning för. Alltså dubbelt så mycket pengar som de så kallade välfärdsmiljarderna. Uppgifterna kommer från Ekonomistyrningsverket och det skrevs om detta i bland annat Dagens industri den 23 september med stort uppslag.
SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) har reagerat kraftigt mot denna skuld och har formulerat en skarp skrivelse till Migrationsverket om att betala ut pengarna så att kommunerna kan klara sin ordinarie dagliga verksamhet.

Mot denna bakgrund framstår det som rent hyckleri från Vänsterpartiet och de övriga rödgröna partierna att tala om satsningar i välfärden när det i själva verket handlar om mindre pengar!

Stefan Svensson (M)
Marianne Ahlborg (L)
Bert Nygren (KD)
Anna Strand (C)

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook