Vänsterpartiet gör skillnad

DebattReplik till insändare 29/9 och 6/10.
Låt oss först klarlägga vissa saker för Alliansens och SD:s ledare i Partille. Vänsterpartiet sitter inte i regeringen. Vänsterpartiet i motsats till Allianspartierna hoppade av överenskommelsen gällande flyktingpolitiken eftersom vi ansåg att den stred mot asylrätten och var inhuman. Vänsterpartiet kan och kommer inte att ta ansvar för Migrationsverkets ekonomiska relationer till kommunerna.

Vad vi däremot kan ta ansvar för är budgetsamarbetet med S och MP där vi fått igenom en lång rad åtgärder som förbättrar välfärden för vanliga människor. Till skillnad från välfärdsmiljarderna är detta riktade satsningar som ingen borgerligt styrd kommun likt Partille kan blockera. Sommarlovsstöd, avgiftsfri mammografi, avgiftsfria preventivmedel för unga, stora satsningar på ungas psykiska ohälsa och slopade avgifter för äldre över 85 år på vårdcentraler. Den typen av riktade statsbidrag som brukar kritiseras av kommuner för att påverka det kommunala självstyret.

Nu ökar även de generella statsbidragen som kommunerna får använda som de vill. 10 miljarder årligen, tack var Vänsterpartiet, i syfte att laga de stora hålen i välfärden som skapades under åtta år av borgerligt styre. Det är den största ökningen på 19 år. Ändå hörs klagosången från borgerliga kommuner över kostnaderna för flyktingmottagandet trots att staten hittills har finansierat varenda krona och kommer fortsätta att göra det. Men det är klart, anlitar kommuner som Partille privata HVB-hem för flyktingungdomar som tar 4 000 kr/natten då måste staten börja kostnadseffektivisera. Det är inte ekonomiskt hållbart. Det är slöseri med medborgarnas skattepengar. Vem bryr sig, resonerar de borgerliga, så länge staten betalar.
Fram med korten på bordet. Vad ska ni göra med de 15 extra miljonerna som Partille får av välfärdsmiljarderna? Kommer de gå till välfärden eller vad ska ni använda de till? För det är väl där skon klämmer. Ni är inte intresserade av att satsa på äldreomsorg, förskola och skola utan endast av låga skatter och den egna plånboken.

Vänsterpartiet Partille

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook