Stoppa attacken mot de försvarslösa!

Debatt

Nu är det tid att reagera! Så tänkte jag när jag läste Johans berättelse, ”Personal larmar- nattjour försvinner” i torsdagens Partille tidning. Att ta bort en nattjourtjänst på Mellbygårdens gruppboende, är riskabelt för både personal och de individer som bor där. Både arbetsförhållandena för personal och hemmiljön för de utsatta människorna blir osäkra. Dessa utsatta individer kommer att drabbas av denna nedskärning och det är helt oacceptabelt – oavsett om ansvariga kallar det ”effektivisering”. Det är en smygattack mot de försvarslösa, som avslöjas av personal (Johan) och förälder (Riken).

Som en förklaring till varför kommunen tar bort nattjänsten från Mellbygårdens LSS-boende hävdar Veronica Strömsten, avdelningschef för funktionshinder, att ”vi har höga kostnader i jämförelse med andra kommuner och har gått minus i flera år.”

Man kan fråga sig varför omsorgsförvaltningen i Partille går minus. Under de senaste åren har Moderaternas handplockade ledning inom vård- och omsorgsförvaltningen anlitat konsultföretaget Acando för att införa Lean-projektet. Förutom de formella kostnaderna, kring 2 miljoner i konsultkostnader (1550 kr per timme), har tusentals arbetstimmar under flera år ägnats åt meningslösa möten för att förankra projektet och tillämpa det inom omsorgsförvaltningen. Hur mycket har inte detta kostat? Har det överhuvudtaget funnits någon öppen diskussion om det industriella effektiviseringsprojektets praktiska effekter inom vård och omsorg?

Omsorgsförvaltningen går minus eftersom politikernas utvalda chefer i Partille kommun betalar miljoner för att tysta ner frispråkiga personal och satsar miljoner för att stabilisera en gammaldags hierarkisk organisation som inte fungerar i dagens samhälle. Den går minus för att den moderatledda chefsorganisationens personalpolicy möts av ett solidariskt motstånd av personal på arbetsplatser. Inom omsorgsförvaltningen är detta motstånd tydligast.

Kommunen har gjort en enorm insats för att höja trycket mot arbetande människor och behandla utsatta människor som varor/saker som ska kosta så lite som möjligt. Men personalgrupper på Partilles arbetsplatser har också valt att effektivisera sina strategier för att bemöta sådana smygattacker mot de svaga. Att effektiviseringsprojektet har misslyckats på grund av motståndet underifrån ger ingen legitimitet till den politiska adelns fortsatta attack mot de röstlösa. Däremot är den en anledning att vi alla höjer våra röster: stoppa attacken mot de försvarslösa!

Iraj Yekerusta

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det