• Bild: Ebba Strömqvist
    OROLIG. Johan Hurtig arbetar som nattvak på Mellbygården. Han tycker att stödet och omsorgen har nått en miniminivå.
  • Bild: Ebba Strömqvist
    NEDSKÄRNINGAR. På Mellbygården har man dragit in på nattpersonalen.

Ensam på natten

Partille

​Gruppboendet för personer med autism på Mellbygården skär ned på personal. I stället för två på natten kommer det bli en.
– Stödet och omsorgen har nått en miniminivå, jag tycker det är ovärdigt, säger nattarbetaren Johan Hurtig.

Han har jobbat på Mellbygården i Partille i åtta år, först som timvikarie dagtid och de två senaste åren har han varit fastanställd nattpersonal. Tanken var att han skulle göra ett uppehåll från psykologprogrammet. Men eftersom han trivts så bra med jobbet har han valt att stanna.

– Jag älskar mitt jobb och oavsett utmaningarna uppifrån så har jag hela tiden sett vilket bra jobb vi har gjort för de boende, säger han.

Lugnar och förklarar

Johan jobbar 21-8 och beskriver de flesta nätter som lugna.

– Framför allt handlar det om att ha en vaksamhet, lyssna och lägga märke till vad som händer. Om det är någon som är orolig får man lugna och om någon är förvirrad får man försöka förklara.

Samtidigt finns alltid vetskapen om att något oförutsett kan hända.

– Vi jobbar med personer som tar in världen på ett annat sätt. De kan tro att det är morgon fast det egentligen är natt, det är lite som med små barn, man vet aldrig vad som väcker dem mitt i natten och då behöver någon finnas där. Sen finns det personer där det finns viss risk för självskada eller våld mot personalen.

Tidigare har Johan jobbat natt tillsammans med en sovande jour som har funnits till hands om något hänt eller om det behövts en extra hand. Nu är det bestämt att den sovande jouren ska bort och sedan i måndags tar en personal hand om de fem boende nattetid.

Vad händer om två boende behöver hjälp samtidigt?

– Då är det någon som inte får det stöd den behöver eller något olämpligt hyss som inte avbryts. Jag tycker det är ovärdigt, säger Johan.

Tanken är att personal på ett närliggande serviceboende ska assistera personalen på Mellbygården om det händer något akut under natten. Men Johan tycker inte det är någon långsiktig lösning.

– Det är som att laga bil med silvertejp, det känns inte tryggt. Men det är inte bara de akuta situationerna jag är orolig för, det är kvaliteten i stödet och omsorgen. Det finns en viss mininivå av omsorg som de här personerna behöver, nu går man in och äter på den, säger Johan.

På senare tid har flera slutat på Mellbygården. Johan vill dock fortsätta.

– Den lätta vägen hade varit att lämna, men då undrar man hur det skulle gå för de som bor här. Mellbygården är en makalös arbetsplats vars boende, anhöriga och personal förtjänar bättre säger Johan Hurtig.

Orolig anhörig

Riken Wadensten-Efimow har sin son på Mellbygården. Hon fick reda på förändringen via en i personalen.

– Jag blev chockad, och orolig över vad som händer om det till exempel börjar brinna. Man vet aldrig hur de boende reagerar, om de börjar springa in i elden till exempel. Det är helt vansinnigt. Men jag tänker också på dem som arbetar där, säger Riken.

Både Riken och Johan vittnar om att besparingarna inte bara handlar om nattjouren utan även andra saker, som att personalen har fått snävare schema och att det blivit mindre tid för utflykter.

– De boendes lediga tid på eftermiddagar och kvällar schemaläggs och rutas in utan möjlighet till flexibilitet och spontanitet, för att spara minsta kvart i personalkostnader, säger Johan Hurtig.

– Det är precis som det är möbler och inte människor. Men de här människorna måste få kosta, säger Riken Wadensten-Efimow.

Stort underskott

Enligt delårsrapporten från Partille kommun beräknas vård- och omsorgsnämnden gå 12 miljoner minus i år. Det största underskottet gör Funktionshinderenheten med prognostiserade 13 miljoner i underskott.

– Vi har höga kostnader i jämförelse med andra kommuner och har gått minus i flera år. Vi har ett uppdrag från kommunledning och politik att se över våra kostnader, säger Veronica Strömsten, avdelningschef funktionshinder, Partille kommun.

Ändrat arbetssätt

Förra hösten gjordes en kartläggning av kostnaden per insats och brukare i Partille kommun.

– Vi ligger högt i jämförelse inom GR (Göteborgsregionens kommunalförbund). Nu gör vi en genomlysning av funktionshinders verksamheter i hela kommunen med utgångspunkt i ett kvalitets- och effektivitetsarbete. Vi förstärker hur vi jobbar med metod och säkerställer jämställdhet och jämlikhet för att ge ett likvärdigt stöd, säger Veronica Strömsten.

Hon vill inte kalla förändringarna för nedskärningar utan ”effektiv bemanning”.

– Vi behöver titta på vad vi kan göra bättre och se till att alla får rätt stöd till rätt pris.

Både Veronica Strömsten och Ann-Charlott Dahlbom Larsson, chef på Mellbygården betonar att situationen inte är specifik för Mellbygården utan att arbetssättet inom funktionshinder i hela Partille kommun är under förändring.

– Vi har gått från att arbeta personbundet till aktivitets- eller situationsbundet. Nu rekryterar Partille kommun en metodutvecklare, det handlar om att man ska ge rätt stöd till rätt pris. På Mellbygården har vi också haft brukare som flyttats, därför har vi strukturerat om arbetet, säger Ann-Charlott Dahlbom Larsson.

Hur kommer det påverka vårdkvaliteten att nattjouren försvinner?

– Jag tror inte det kommer påverka alls eftersom vi har en vaken natt och det är en sovande jour som försvinner. Och om det skulle behövas så använder vi oss av en person i servicebostaden intill i stället, säger Ann-Charlott Dahlbom Larsson.

– Vi gör inte saker som vi inte tror kommer fungera. Jag ser det som att man använder medlen på ett klokt sätt, säger Veronica Strömsten.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det