• Bild: BJÖRN DINAU
    REKORD. I år är det rekordmånga konstnärer med på Konstriket, inte mindre än 91 stycken! PT har träffat Ulrica Elmberg, keramik och Birgitta Arvidsson, akvarell.
  • Bild: BJÖRN DINAU
    KERAMIK. Konstnären Ulrica Elmbergs skapelse "Påsen" är gjord i keramik och kommer att stå utställd på Slottet vid Allum under Konstriket-dagarna.
  • Bild: BJÖRN DINAU
    AKVARELL. Birgitta Arvidssons akvarellmålning "I full blom" kommer att finnas till beskådning på Slottet bredvid Allum under Konstrikets dagar.

Rekordmånga i Konstriket

Kultur

I år arrangeras Konstriket för femte gången och det firas med 91 konstnärer vilket är nytt rekord. 25 av dem finns i Partille.

PT träffar keramikern Ulrica Elmberg och akvarellmålaren Birgitta Arvidsson i Ulricas ateljé nere i källaren på huset i Sävedalen. Det diskuteras givetvis om Konstriket som arrangeras i Partille, Mölndal, Lerum, Härryda och Alingsås.

– Det är en folkfest för alla åldrar. En möjlighet att få komma hem till konstnärerna, något du inte får när du går på museum, säger Birgitta Arvidsson.

Ulrica Elmberg är sedan sex år tillbaka keramiker på heltid. Hon håller i kurser och producerar om vartannat. Hon försöker sätta fingret på vad det är som gör att hon håller på med just keramik.

– Att få sitta i min egen bubbla och producera med mina händer. Det är oslagbart. Min hobby har blivit mitt yrke, säger Ulrica.

Flera keramiker

Konstintresset startade efter gymnasiet då hon fick sina första Ulla Nilsson-skålar, men det dröjde drygt tio år innan hon började på riktigt. Kvällskurser gav henne självförtroendet att fortsätta.

Och i år är det fler keramiker med på Konstriket.

– Det har tillkommit nya både i Jonsered och Sävedalen. Även en i Jonsered som gör bildväv, säger Ulrica.

Intresset för målning har alltid funnits hos Birgitta Arvidsson, något som även hennes dotter Karin Bolin har anammat. Nu målar de tillsammans och ställer ut i ett av Karins rum i lägenheten. Drivkraften bakom att måla får Birgitta från olika håll.

– Jag tycker det är fantastiskt att jag kan måla med min dotter Karin. Vi målar ett par helger om året och är ute på Styrsö ibland.

Inspireras på Styrsö

Just ute på Styrsö finns en av Birgittas inspirationskällor, nämligen konstnären Lena Amstrand.

– Konsten är en livsnerv för mig. Jag vet inte hur jag skulle klara mig utan konst och musik, säger Birgitta.

Nu ser de båda konstnärerna fram emot att bjuda in allmänheten till sina hem. Det är en av årets höjdpunkter.

– Det är ett unikt tillfälle för besökarna att få komma hem till oss. Det ger så mycket energi att gå in i någons verkstad eller ateljé, säger Ulrica Elmberg.

De båda är noga med att ge Konstrikets grundare Margita Freitag en eloge.

– Utan henne hade det inte blivit något, säger Birgitta.

Vernissage på slottet

På Konstriket kan man bland annat se måleri, grafik, glas, keramik, silversmide och bildväv. Vernissaget är på Slottet, bredvid Allum, på fredag kväll och Konstriket är sedan öppet för besökare 11–18 på lördag och söndag.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det