• Bild: HENRIK KJELLBERG
  • Bild: HAMID ERSHAD SARABI
    Alexandra Gillström, jurist på Centrum för rättvisa.

Dom väntar om vägavgifter

Öjersjö

Snart väntas en dom i det överklagade fallet om vägavgifterna i Norra Hultet. I förra veckan hölls förhandlingar i mark- och miljööverdomstolen mellan villaägaren Lars-Erik Jevås och kommunen.

PT har tidigare skrivit om Lars-Erik Jevås och hans sambos kamp för att få tillbaka de nära 300 000 kronor som kommunen krävt av dem i vägavgifter. Avgifterna ska täcka kostnaderna för nya vägar i samband med förtätningen av villaområdet i Norra Hultet.

Krävde tillbaka pengar

Men paret motsade sig avgifterna och drev saken till mark- och miljödomstolen för att få tillbaka pengarna av kommunen. I november gav dock domstolen kommunen rätt, några pengar fick de inte tillbaka. Efter det gick paret vidare till nästa instans, mark- och miljööverdomstolen, och i onsdags hölls förhandlingarna där.

Alexandra Gillström är jurist vid Centrum för rättvisa som hjälpt paret att driva fallet mot kommunen.

– Jag tycker det gick bra. Jag tror absolut det finns en chans att de får rätt, säger hon angående det komplicerade ärendet.

Kommunen fick rätt

I den första domen från i november avvisades inte paret Jevås begäran helt och hållet. Trots att kommunen fick rätt slog domstolen ändå fast att kostnadsuttaget är oproportionerligt och står i strid med Europakonventionen. Men samtidigt kom de också fram till att de inte hade makten att göra kostnaderna proportionerliga och gav därför kommunen rätt.

– Det blev ett spännande läge när den lägre instansen trots allt sa att det visst var en kränkning att ta ut vägavgifterna. Förhoppningsvis kan överdomstolen nu besluta att det går att korrigera den här kränkningen, säger Alexandra Gillström.

Begär hela beloppet

Paret har i första hand begärt att få tillbaka hela beloppet på cirka 300 000 kronor samt att slippa betala en väntande faktura på cirka 100 000 kronor. I andra hand går de med på att domstolen beslutar om ett belopp som de ska slippa betala.

– Det är så mycket som står på spel för Lars-Erik och hans sambo, säger Alexandra Gillström.

Partille kommun har å sin sida menat att det finns grund i lagen för att ta ut vägavgifterna och motsatt sig kravet.

Fortsätter med avgifter

I dag är det cirka 40 av Sveriges 290 kommuner som använder sig av systemet med vägavgifter. Kommunstyrelsens ordförande Stefan Svensson (M) har tidigare sagt att man inte har några planer på att flytta kostnaden till skattsedeln.

– Vi har haft det här systemet i alla år och det vore konstigt att plötsligt ändra det. Det vore orättvist mot alla de som redan har betalat. Varje område ska stå för sina egna kostnader.

Den 10 juni väntas domen komma från mark- och miljööverdomstolen. Fallet kan sedan överklagas till Högsta domstolen.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det