Vi behöver prata om de överviktiga barnen

Krönika

Vi behöver prata om flera problem runt de överviktiga barnen. Att de är överviktiga är en mångbottnad och komplicerad situation. Det är nämligen alltid flera orsaker till att det finns en övervikt. Och ingen av orsakerna är barnens egna fel.

Hur hårt det här än må låta så är övervikten inte barnens egna fel. Det är heller inte skolan som har en av Europas minsta mängd skolidrott på schemat. Det är föräldrarnas. Alltid. Detta är paradoxalt nog helt förståeligt i dagens samhälle.

Jag som jobbar med människor som vill gå ner i vikt, människor som har problem med maten på massor av olika sätt, känner att jag har ett ansvar att dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter runt just problematiken med överviktiga barn.

Det är nämligen så att en extremt stor procent utav de överviktiga barnen kommer fortsätta vara överviktiga hela livet med allt vad det innebär i form av ohälsa, att bli socialt utsatt, att inte kunna göra samma saker som alla andra och så vidare. Detta är synnerligen tydligt i forskningen.

Det är också påvisat att fettceller som förts in i kroppen genom maten aldrig försvinner utan istället blir platta och så tunna att dom knappt syns, men dessa finns alltså kvar genom hela livet. Tillförs det väldigt mycket fettceller eller om det ombildas ifrån för mycket kolhydrater tidigt i livet, kommer denna individ sannolikt bli överviktig i vuxen ålder.

Och så här är det: Barnet handlar inte hem maten från Ica själv. Barnet lagar sällan maten själv. Så vems fel är det när det kommer hem godis och bullar och skräpmat? Vem har gjort den dåliga maten tillgänglig för barnet?

Om barnet sitter flera timmar om dagen med surfplatta, dator och tv-spel, vem är det då som inte satt upp regler och ramar hemma för att skapa en så bra och välfungerande miljö som möjligt för barnet? Vem är det som har använt surfplattan som barnvakt?

I hate to break it to you, men dålig mat i kombination med inaktivitet är fruktansvärt dåligt. För alla. Det förstör hälsan effektivare än cigaretter, tro det eller ej. Det är inte den förutsättningen till hälsa och välmående ni vill ge barnen.

Naturligtvis finns det en lösning på detta problem och det är inte så komplicerat. Begränsa stillasittandet till en enstaka timma om dagen och hjälp barnen äta vanlig husmanskost så är ni hemma.

Jag lovar.

  • Björn Rhodin
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det