• Bild: LEIF LUNDVALL
  BLOCKERING. Mireille Walton och Kimia Haghnegahdar från Vallhamraskolan tränar blockering mot slag.
 • Bild: LEIF LUNDVALL
  KONFLIKTHANTERING. Linn Ryderstam visade bra teknik när Vallhamraskolans niondeklassare övade slag mot Mr Bob.
 • Bild: LEIF LUNDVALL
  UTBILDNING. Kimia Haghneghadar undervisas av Sonny Sultanovic som är instruktör på självförsvarsklubben. "Det mesta i självförsvaret bygger på naturliga reaktioner," säger Sonny.
 • Bild: LEIF LUNDVALL
  KNIPA. Hur tar man sig loss i en speciell situation? Anna Underland och Ellen Hammarstedt tränar självförsvar.
 • Bild: LEIF LUNDVALL
  SNABBT RYCK. Linn Karlsson och Caroline Olegård tränar på hur man tar sig ur olika grepp.

Vallhamratjejer lär sig självförsvar

Sävedalen

I ett samarbete mellan Vallhamraskolan och fritidsgården får tjejerna i nian möjlighet att träna självförsvar under ett tvåtimmarspass.

– Det var eleverna själva som kom på idén. Jag tog upp det med John Karlsson på fritidsgården och han nappade direkt, säger Sören Karlsson som är idrottslärare på skolan.

Pengar till projektet har de fått från den så kallade Kulpåsen som är en pott som kultur- och fritidsförvaltningen har satt av för unga att själva bestämma över. Totalt sextio tjejer från Vallhamraskolan och fritidsgården fick möjlighet att gå kursen i en träningslokal ute på Hisingen förra veckan.

Vanliga situationer

Övningarna leddes av de rutinerade instruktörerna Niklas Karlsson och Sonny Sultanovic som på ett realistiskt sätt visade vad man kan råka ut för och hur man kan försvara sig.

– Ofta känner man sig inte trygg när man ska gå hem på kvällen. Det känns som om våldet har ökat och det har uppmärksammats mycket på sistone. Kursen var jättebra och om man hamnar i en situation vet man nu lite mer hur man ska bete sig, säger 16-åriga Anna Undeland.

Tjejerna gick in i de praktiska övningarna med liv och lust och det var många skratt när de olika teknikerna skulle övas in. Några blåmärken blev det säkert också.

– Det här är viktigt och man tänker en del på vad som kan hända om man har otur, säger Mireille Walton.

Sätt gränser

Det är viktigt att reagera och sätta gränser. Det är inte okej att någon rör vid någon annan utan att denne är med på det.

– Jag vet att många tystar ner om man till exempel blir tafsad på och att en del killar tycker att man ska ta det som en komplimang. En del har inställningen att man får skylla sig själv och ”varför ska ni ens gå ut?”, säger Mireille Walton.

Ingen i gruppen har varit med om något, men när de ska gå hem på kvällen från träningar eller kompisar är både de själva och deras föräldrar många gånger oroliga.

– Jag cyklar ofta i stället för att gå. Det känns bättre, säger Anna Undeland.

– Jag pratar hela tiden i telefon med min mamma när jag går. Då vet hon var jag är, säger Kimia Haghnegahdar.

– Jag sms:ar hela tiden, säger Mireille Walton.

Killarna också drabbade

Projektet är hittills bara till för
tjejerna på skolan och på fritids­gården.

– Av allt våld som sker är 80 procent mellan män och jag vill väldigt gärna göra någon liknande kurs för killarna på skolan också, säger Sören Karlsson.

Sören efterlyser ännu mer samarbete med fritidsgården i de här frågorna och tanken är att det ska ordnas en heldag på Vallhamra om grundläggande säkerhet innan sommaren.

– Dagen ska handla om självförsvar och trygghet och vi ska också ta in en extern föreläsare för detta är viktiga och angelägna frågor. Ingen, varken killar eller tjejer, ska till exempel behöva känna sig rädd när man går till och från fritidsgården, säger fritidsledaren John Karlsson.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det