• Bild: JONNA ANDERSSON
  Stenfolket.Guns stenfolk ”bär” stenarna med sig som ett monument från en tidsepok, historia, olika kulturer men framförallt en symbol för känslor där stenarna symboliserar ett slags frihetslängtan eller drömmar om frihet.
 • Bild: JONNA ANDERSSON
  Namnlös. "Namnlös, vad skulle jag fått heta? Det får vi aldrig veta!", en bit ur Guns dikt om abort som hänger bredvid detta konstverk.
 • Bild: JONNA ANDERSSON
  Passacaglia – en musikalisk skulptur. Med utgångspunkt i Kurt Wiklanders handskrivna noter till hans "Passacaglia" har Guns skapat detta otroliga verk.
 • Bild: JONNA ANDERSSON
  Mellan dröm och verklighet. Gun beskriver sina målningar som abstrakta eller figurativa, ofta präglade av mystik och fantasi. Hon säger att de befinner sig i ett gränsland mellan dröm och verklighet och därför blev det även namnet på hennes samlingsutställning.
 • Bild: JONNA ANDERSSON
  Stor variation. Gun använder en mängd olika tekniker i sitt skapande. Många av dem finns representerade på utställningen Mellan dröm och verklighet.
 • Bild: JONNA ANDERSSON
  Passacaglia – en musikalisk skulptur. Med utgångspunkt i Kurt Wiklanders handskrivna noter till hans "Passacaglia" har Guns skapat detta otroliga verk.

Blandade tekniker på Kulturum

Kultur

Till helgen finns Gun Friederici Svantessons verk att beskåda på Kulturum. Partillekonstnären bjuder in till en samlingsutställning med mångskiftande bilder i olika tekniker, präglade av humor, allvar och fantasi.

Mellan dröm och verklighet. Det är namnet på Gun Friederici Svantessons utställning som finns att beskåda i utställningshallen på Kulturum i helgen. Det är också de orden hon använder när hon själv ska beskriva sin konst.

– Jag målar spontant. För det mesta till musik och då till musikens känsloläge. Jag hittar mina motiv ur de former jag ser växa fram i målningen. Jag har inte bestämt motiv innan jag börjar utan griper tag i det som kommer till mig.

Ofta abstrakt

Resultatet blir mångskiftande bilder.

– De blir abstrakta eller figurativa och präglas oftast av mystik och fantasi. De befinner sig i ett gränsland mellan dröm och verklighet. Det är också där jag tycker att jag befinner mig.

Gun använder sig av många olika tekniker och medium, bland annat akvarell, olja och grafik. Utställningen på Kulturum visar upp hela hennes bredd. Där finns allt från vackra torrpastellmålningar av Stenfolket till viskositetstryck där gamla hieroglyfer förenas med handskrivna noter från nutid.

– Att skriva är också en del av mina konstprocesser. Jag skriver dikter och berättelser som är inspirerade av mina bilder, konstprojekt, musik och annat som berör eller påverkar mig i livet, berättar hon och visar en dikt bredvid en av hennes målningar.

– Den här är stark. Den handlar om abort och många blir väldigt påverkade när de läser den.

VIll få betraktaren att tänka

Gun är inte ute efter att provocera med sin konst men hon vill gärna öppna dörrar till bildkommunikation.

– Jag vill väcka tankar och känslor. Jag vill beröra. Jag vill att min konst ska andas all den medkänsla och empati som jag känner för andra. Att det jag talar utan ord ska röra andras liv, det gäller bara att lyssna.

Förutom att beröra med sin egen konst vill Gun inspirera andra till att bli mer kreativa och våga uppfylla sina drömmar.

– Hela livet handlar väl egentligen om att få uppfylla sina drömmar. Min mormor sa alltid ”sluta aldrig drömma, det är drömmarna som håller oss vid liv”. Det har jag tagit fasta på, säger hon och fortsätter:

– Det tog mig 30 år att uppfylla mitt livs dröm, att bli antagen till Domén konstskola. Genom den här utställningen förverkligas en annan dröm, att få ställa ut mina verk i Partille där jag vuxit upp.

Utställningen är öppen mellan 11–16 både lördag och söndag.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det