Bild: HENRIK KJELLBERG

Överklagar domen om gatuavgifter

Öjersjö

Fallet om vägavgifterna i Hultet norra går vidare. Lars-Erik Jevås och hans hustru har valt att överklaga den tidigare domen som gav kommunen rätt.

Det var i mitten av november som mark- och miljödomstolen lämnade sin dom. Ärendet gällde de vägavgifter som kommunen begärt av boende i Hultet norra för förtätningen av området.

Ett projekt som inneburit kostnader på upp emot 300 000 kronor för Lars-Erik Jevås och hans fru som bott i området sedan 1976. Paret ville att kommunen skulle stå för kostnaden och drev fallet till mark- och miljödomstolen.

I domen slog rätten fast att kommunens kostnadsuttag är oproportionerligt och står i strid med Europakonventionen. Men samtidigt kom de också fram till att det inte står i deras makt att göra kostnaderna proportionerliga och gav därmed kommunen rätt.

Delar inte rättens mening

Nu har paret med hjälp av sitt juridiska ombud på Centrum för rättvisa, Sebastian Scheiman, valt att överklaga domen till mark- och miljööverdomstolen. I sin överklagan hänvisar de till flera skäl att ta upp fallet igen.

Bland annat menar man att paret har berövats egendom genom avgifterna, en fråga som de anser att mark- och miljödomstolen aldrig prövade i sin helhet.

De menar också att domstolen inte är förhindrad att tvinga Partille kommun att betala tillbaka beloppet. Något som rätten skrev att de var i sitt domslut. Därför menar de att riktigheten i domen går att betvivla.

Prejudikat

I sin överklagan pekar de också på att fallet har ett stort intresse som prejudikat och borde tas upp åter igen.

Avgifterna som kommunen hittills begärt utgör bara 75 procent av hela kostnder som man kräver av paret. I januari väntas en ny faktura på de resterande 25 procenten. Av den anledningen har det juridiska ombudet Sebastian Scheiman också skrivit ett brev riktat till samtliga medlemmar i Partilles kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, bygg- och miljönämnden samt samhällsbyggnadskontor. I brevet menar han att det Partille kommun gör med sina vägavgifter är olagligt och begär att paret slipper betala det sista beloppet. Åtminstone tills dess att domen har vunnit laga kraft.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det