• Bilder: BJÖRN DINAU
    Träd framför träd. Didi Ananda Samprajina i trädpositionen, vrksasana. Hennes dräkt visar att hon är en meditationsnunna inom Ananda Marga-rörelsen. Det faktum att den är orange hela vägen ner till fötterna visar att hon fullföljt alla de sju meditationssteg som finns.
  • Udda inslag i stadsbilden. Ett och annat höjt ögonbryn är vardagsmat för Didi när hon rör sig på gator och torg i Ananda Marga-dräkten.
  • Didi i padmasana, lotusställningen.
  • Ainjali mudra kallas den här handpositionen.

Lena blev meditationsnunnan Didi

Familj

För femton år sedan blev Lena Ekman yoga- och meditationsnunnan Didi Ananda Samprajina, med fokus på såväl inre som yttre välgörenhet.
– Yoga som bara har fokus på dig själv är inte yoga. Förändra först dig själv, då förändrar vi samhället.

Didi Ananda Samprajina är klädd i orange, från topp till tå.

– Nej, jag går inte runt så här jämt, framförallt inte i Sverige. Folk blir fundersamma. En del undrar om jag tillhör Hare Krishna, säger Didi Ananda Samprajina och skrattar.

På Bali, där hon bor, möts hon av färre höjda ögonbryn – i alla fall på grund av dräkten.

– Där är det mer för hur jag ser ut i så fall, säger Didi, som är lång och ljushyllt.

Didi Ananda Samprajina är yoga- och meditationsnunna i en global yoga­rörelse som heter Ananda Marga. Grunden finns i yoga och meditation men en lika stor och viktig del är välgörenhetsarbete.

– Att finna sig själv genom yoga och meditation är ena benet, väl­görenhet och medmänsklighet det andra. Service and sacrifice, för­klarar Didi Ananda Samprajina vad hon och hennes medsystrar och ­-bröder gör.

Olika sorters utövare

Ananda Marga grundades i ­Indien på 1950-talet och har sedan dess spridit sig över hela världen med meditationscenter och utövare av olika slag. En del har som Didi vigt hela livet åt verksamheten, andra tillämpar läran på olika sätt i sina dagliga liv.

För Didi kom insikten om att det här var vad hon ville göra gradvis.

– Jag upptäckte Ananda Marga i tre steg. Första gången var i min ungdom utanför stadsbiblioteket i Göteborg, där några delade ut informationsblad om Ananda Marga. ­Andra gången var i Prag, där jag stod och sålde hattar och smycken på gatorna, och tredje gången i Köpenhamn, där jag gick clownskola. Det var som att Ananda Marga kastade sig på mig; ”Hallå, fatta grejen!”

Träningsläger

Didi fattade. Hon började med yoga regelbundet. Och meditation. La om kosten till vegetarisk och tog del i hjälpinsatser genom rörelsen. Sedan åkte hon på träningsläger. I Sverige finns ett Ananda Marga-center i Småland och där spenderade Didi två år tillsammans med andra personer med samma mål.

– Samtidigt startade vi ett yogacenter i Gamla stan i Stockholm. Det var jätteroligt! Hade vi haft det i dag hade det varit rena guldgruvan, konstaterar Didi, med passning till den enorma yogatrendvåg som sköljt över världen på sistone.

Men den kommersiella delen av yogan ger hon inte mycket för; den där attiraljer, utseende och fräcka positioner får ett egenvärde.

Yoga är medlet

– Yoga är medlet och meditationen målet för den inre processen med att hitta sig själv. Sedan tror jag att yogautövande människor är mer öppna, harmoniska och mindre rädda och med det kommer en vilja att hjälpa och att skapa ett bättre samhälle. Transform yourself, transform society, säger Didi.

När Didi bestämde sig för att ta steget till att bli nunna för femton år sedan innebar det att hon aktivt vinkade adjö till mycket av det som de flesta ser som självklara inslag i sina liv, i alla fall i västvärlden. Hon gjorde sig av med sina saker och bestämde sig för att leva i celibat.

Så långt nunnekopplingen. Men inom Ananda Marga är som sagt den utåtriktade verksamheten central. Det tilltalar Didi, som bland annat tagit aktiv del i Refugees Welcome-aktiviteterna i Göteborg under den här perioden när hon hälsat på hemma i Sverige.

– Det är första gången på väldigt länge som det känns svårt att lämna Sverige. Det har gett så mycket energi och kraft, att få se allt engagemang för människor på flykt.

Men på Bali där hon bor och jobbar i dag finns också plats för ideella initiativ, minst sagt. På den indonesiska ön finns mycket fattigdom och stora hjälpbehov. Dessutom driver Didi tillsammans med några vänner en välgörenhetsorganisation som stöttar mödravårdskliniker i Nigeria.

Som yoganunna eller -munk inom Ananda Marga blir man stationerad till olika platser i världen. Didi har varit i Sibirien, Kalifornien, Indien, Taiwan, Malta och Borneo innan hon hamnade på Bali. Med tiden skulle hon helst bo på Borneo.

– Där är mindre exploaterat och mycket färre turister än på Bali. Naturen är storslagen och det är lite vildvuxet, säger Didi.

Kan välja mer själv

När man som hon varit aktiv inom rörelsen länge har man större ­möjligheter att själv påverka var man vill bo. Didi har till exempel dragit igång yogaresor för svenskar till Borneo och Bali, och det är bland annat dem som gör att hon vill bo kvar i den delen av världen.

– Jag brukar kalla yogaresorna för renoveringsresor. Du tar hand om dej själv, vi om resten, säger Didi.

– Man får bra mat, yoga, meditation, boende, utflykter. Vi har hållit på i fem år nu.

Överskottet av reseverksamheten, det som inte går till Didis omkostnader, går till Ananda Margas välgörenhetsarbete.

Slapp krav

Ingen i Didis familj har varit direkt involverad i yoga eller meditation under hennes uppväxt, däremot säger hon att både hon och hennes bror slapp förväntningar och krav från föräldrarna.

– De ville att vi skulle göra det vi tyckte var kul. Och de har alltid ­varit öppna och uppmuntrat andlighet.

Efter gymnasiet i Göteborg ville Didi se världen. Hon försörjde sig genom att plocka vindruvor i Frankrike, meloner i Israel och blommor i Holland. Sedan väntade Prag, en sväng hos antroposoferna i Järna och clownskola i Köpenhamn. Sedan fann hon Ananda Marga. Och blev som bekant fast.

Letade i sekttidning

– Det är klart att mamma och pappa blev lite oroliga, säger Didi om tiden på yogacentret i Småland, där hon mediterade flera timmar om dagen tillsammans med andra Ananda Marga-anhängare, i princip isolerad från övriga världen.

– Min mamma började prenumerera på en tidning om sekter och letade efter Ananda Marga i varje nummer. Men det dök aldrig upp, säger Didi och skrattar.

Med tiden har familjen vant sig och förstått vad Didi gör och hur hon vill leva.

– Nu är de stolta över vad jag gör!

Kommer du att vara meditationsnunna hela livet?

– Man vet aldrig. Men jag tror det. I nästa liv kan jag göra något annat.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det