Vägavgifter avgörs i rätten

Öjersjö

Nu ska mark- och miljödomstolen avgöra om boende i Hultet norra ska få tillbaka gatukostnader som redan betalats. Förhandlingarna hölls vid Vänersborgs tingsrätt i förra veckan och dom väntas i slutet av november.

PT har tidigare skrivit om de många turerna i Hultet. Bakgrunden är den pågående förtätningen av området och det sätt på vilket Partille kommun tagit ut vägavgifter från boende i området. Vägavgifterna ska täcka kostnaderna för nya vägar i samband med förtätningen. Det handlar om hundratusentals kronor som de boende tvingas betala vare sig de vill ha en ny väg eller inte.

Över 300 000 kronor

Några som drabbats hårt av avgifterna är Lars-Erik Jevås och Christina Nilsson som tvingades betala över 300 000 kronor till kommunen. De har bott i sitt hus sedan 1976 och har sedan länge varit skuldfria, men på grund av kommunens faktura har de tvingats låna pengar. Dessutom har Lars-Erik, som såg fram emot pensionen, tvingats fortsätta jobba.
Sebastian Scheiman, jurist på Centrum för rättvisa och parets juridiska ombud, tror på en positiv utgång för Lars-Erik och Christina.
”Gick bra”
– Förhandlingen gick bra. Det som framförallt talar för Lars-Erik och Christinas sak är att gatukostnaderna är oskäliga och orättvisa och dessutom utgör ett oproportionerligt ingrepp i deras äganderätt. Att få byggrätter som ”kompensation” som de har fått är inte heller någon kompensation eftersom de snarare stjälper än hjälper dem, säger Sebastian Scheiman.
Han syftar på att vägavgifterna beräknas utifrån byggrätterna och att nytillkomna byggrätter ger högre kostnader än befintliga. Lars-Eriks och Christinas nya byggrätt innebär således att vägavgifterna ökat till mer än det dubbla.
Dom meddelas den 20 november.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det