• Bilder: LEIF LUNDVALL
    HELA GÄNGET. Glada miner och inga stavfel på Saiks sommarskidskola.
  • SKIDSKOLA. Lekfull uppvärmning utan stavar och med boll. Här är det Saiks Matilda Lekberg som hade roligt i snön mitt i sommaren.
  • STORSATSAR. Öjersjötjejen Lisa Jonsson börjar snart på skidgymnasiet i Torsby.

  • NYTT I KVIBERG. Göteborgs nya arena, Serneke Prioritet arena, som det officiella namnet är, i Kviberg invigs officiellt den 9 september.

Full fart i spåret – mitt i sommaren

Längdskidor

Ute skiner sensommarsolen från en molnfri himmel men det hindrar inte skidtalangen Lisa Jonsson och drygt tjugo andra tjejer och killar att åka skidor hela dagen inomhus i splitternya skidanläggningen i Kviberg.
– Jag är med och ordnar en sommarskidskola här idag, förklarar Lisa Jonsson.

Deltagarna i sommarskidskolan kommer från Sävedalens AIK, Landehof, Stern och Göteborgs skidklubb och är mellan 8 och 13 år. Det är Saik som är initiativtagare och arrangör.

Snart 16-åriga Lisa Jonsson från Öjersjö är till­sammans med sina jämnåriga kompisar Birta Einarsdottir, ­Linnea Bengtsson, Emma Ravakko, Rebecka Lekberg och Hanna Holmgren ledare, vallare och instruktörer under dagen.

Grovkornigare snö

– Det är jätteroligt att vi gör ett läger tillsammans där alla får lära känna varandra. Det är så kul att kunna åka skidor här i Göteborg och konstsnön är över all förväntan. Snön är grovkornigare och det är lite annorlunda mot att åka utomhus, men det är riktigt bra här, säger Lisa Jonsson.

Platsen är alltså skidanläggningen på Göteborgs nya multisportarena i Kviberg. Förutom den 1,2 kilometer långa skidslingan finns i denna en av Göteborgs största byggnader en fullstor fotbollshall, hallar anpassade för handboll, badminton, basket, gymnastik, innebandy och volleyboll.

Dessutom ett idrottsgymnasium med idrottsinriktning, gym, hotell och konferensanläggning, restaurang, bar, kafé och mycket mera.

Tre spår på banan

I den 10 000 kvadratmeter stora skidhallen är det två till fyra grader kallt året om så man får ta på sig bra för att inte frysa. Det finns två klassiska spår och ett för skate på den delvis kuperade banan.

– Vi har haft väldigt bra tillströmning hittills. I juli var det över tusen skidåkare som var här, säger skidcoachen Ulrika Lindberg som berättar att den officiella invigningen av hela arenan är den femte september.

Lisa Jonsson har tränat skidåkning i Saik sedan hon gick i fjärde klass och är en riktigt lovande åkare. Hon satsar hårt på sin sport och vann till exempel rullskidtävlingen King of the Hill i juni.

I höst ska hon börja på skidgymnasiet i värmländska Torsby.

– Jag sökte och så fick jag resa dit på intervjuer. Sedan valde de ut dem som de tror på och jag kom med. Det är lite svårt att föreställa sig hur det kommer att bli och lite nervös är jag allt för att flytta, säger Öjersjötjejen och skrattar.

I Torsby, som är känd för sin skidtunnel, finns det väldigt bra träningsmöjligheter och många kända skidåkare har gått på deras skidgymnasium.

Mycket träning

– Man får träna med några av landets bästa juniorer och det kommer nog att bli träning nästan varje dag. Ibland blir det till och med två gånger om dagen, säger Lisa som planerar att träna 350–400 timmar i år.

LEIF LUNDVALL

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det