• Bilder: Johnny Kääpä
    Naturmotiv. Johnny Kääpä fotar gärna fåglar och andra djur.
  • Porträtt. Mia Skäringer
  • Bilder med humor...
  • ...och dramatik.
  • Johnny Kääpä.

Johnny vill nå en större fotopublik

Kultur

Johnny Kääpä köpte sin första kamera för fem år sedan och utställningen i Kulturums entré är hans allra första.
Men han har redan hunnit med att vara Lisebergs konsertfotograf och fotat mängder med kända artister.

Fastän Johnny Kääpäs portfolio kryllar av bilder på kända artister och band är det långt ifrån hans favoritdel av fotograferandet.

– Roligast är porträtt. Framförallt på familjen. Sedan kommer naturbilder. Konsertbilderna kommer nog faktiskt sist, säger Johnny Kääpä.

Men det var med dem allting började. Johnny köpte sin första bättre kamera 2010 och började fota i liten skala. Året efter hängde han med en kompis till Liseberg på en Brian Ferry-­konsert och uppfyllde gamla ungdomsdrömmar om att fota rockstjärnor. Bilderna blev bra – det var sommar, det var ljust och kamerans autoinställningar räckte långt.

Nagelfor bilderna

– Sedan blev det höst. Och mina bilder blev inte lika bra. Jag satte mig och jämförde mina bilder med andras – varför blev mina så mycket sämre?

Johnny Kääpä började fråga fotografkompisar om råd. Han kom ur autoträsket, började experimentera och lära sig mer och mer; ”jag var nog lite besatt”.

Just Lisebergs scen blev lite av hans hemmaarena. Han brukade komma någon timme innan konserterna började och hittade flera andra med samma intresse som han själv på första raden. Ett gäng fotografkompisar.

– Jag började fota precis när mina barn börjat klippa banden och klara sig själva. Fotograferingen har varit jätteviktig för det sociala också, jag har fått nya kompisar.

Johnny Kääpäs fotande har på kort tid rönt stor framgång. Förra sommaren var han Lisebergs egen konsertfotograf och även i år har han haft ett uppdrag för nöjesparkens räkning.

– Jag startade enskild firma för ett och ett halvt år sedan och för att vara en hobbyverksamhet får man nog säga att det går väldigt bra, säger han.

Just nu är Johnny dessutom
arbetslös så fotograferingen är hans huvudsyssla. Han har en ­studio hemma i vardagsrummet med lite lampor och rök­maskiner som han använder för vissa porträtt. Men han fotar mycket utomhus också.

På måndag ställer han ut sina fotografier för allra första gången.

Trevligast i Partille

– Jag bor i Utby och åkte runt till olika bibliotek för att se om jag kunde få ställa ut någonstans. I Partille var de trevligast.

Johnny Kääpäs foton kommer att visas på skärmarna i entrén från måndag till den 13 september. Det blir en blandning av porträtt, naturbilder och konsert­bilder.

– Det ska bli roligt att få visa upp vad jag gjort för fler människor.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det