Bild: OLA BERGSTRÖM
Landmärke. Kultur- och fritidsförvaltningen föreslår att hopptornet vid Kåsjöns badplats ska göras lägre.

Höjden på hopptornet i Kåsjön kan halveras

Öjersjö

Kultur- och fritidsförvaltningen föreslår att höjden på hopptornet i Kåsjön halveras från tio till fem meter. Anledningen är att ett allt större besökstryck gör att risken för olyckor ökar på den obevakade badplatsen.

På kultur- och fritidsförvaltningen vet man att det sker ett antal olyckor och olycktillbud i anslutning till hopptornet varje år. Hur många vet man dock inte.

– De incidenter vi känner till har vi fått bekräftade från ­andra än de inblandade. Men det är inget man anmäler till oss, så man kan anta att mörkertalet är stort, säger Lars Claesson, avdelningschef på kultur och fritid.

Många fler besökare

Antalet besökare har ökat kraftigt under de senaste åren. Förvaltningen bedömer att det har gått upp från kanske 200 varje kväll för ett antal år sedan, till förra årets uppemot
2 000 besökare fina sommar­dagar.

Höjden på tio meter kombinerat med att det finns ett flertal avsatser nästan rakt under varandra gör att olycksrisken blir större. Därför föreslår ­kultur- och fritidsförvaltningen att de två översta avsatserna monteras ner.

– Det är väldigt ovanligt med så här höga hopptorn på offentliga, obevakade badplatser. Överhuvudtaget har antalet hopptorn minskat kraftigt ­under den ­senaste 20-årsperioden, säger Lars Claesson.

Rent formellt ansvarar kommunen bara för att anläggningen ska vara i gott skick. Hopp från tornet sker på egen risk. Samtidigt kan man inte bidra till en ökad olycksrisk, menar Lars Claesson.

Ärendet togs upp av kultur- och fritidsnämnden vid det ordinarie mötet i tisdags och då beslutade man att återremittera det till förvaltningen.

– Det är en fråga som upprör ganska många. Därför vill vi se om det går att hitta andra lösningar, säger Lotten Winström Carlsson (FP), ordförande i nämnden.

Hon har lyft frågan i alliansgruppen och även där var det många som uttryckte tveksamhet till att göra hopptornet lägre. Lotten Winström Carlsson vet också att tornet är uppskattat bland många av badplatsens besökare.

”Ingen lätt fråga”

– Jag har själv varit där flera gånger för att bilda mig en uppfattning om vad som kan göras. Det är ingen lätt fråga, säger hon.

Nu är ärendet alltså tillbaka på förvaltningens bord. Vilka åtgärder som skulle kunna komma i fråga förutom att sänka tornet vill varken Lotten Winström Carlsson eller Lars Claesson gå in på.

– Vi har inte hunnit diskutera det än, säger Lars Claesson.

Kan det bli aktuellt med badvakter?

– Fina sommardagar är det besökare från tidigt på morgonen fram till sent på kvällen. Vi kan omöjligt ha kontinuerlig bevakning under den tiden, säger Lars Claesson.

Det är oklart när ett nytt förslag kan presenteras.

Kultur- och fritidsförvaltningen föreslår också att beläggningen på gångstigarna runt badplatsen ses över för att öka tillgängligheten.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det