• Bild: BJÖRN DINAU
  Vinnare av årets specialpris är Olof Palm i Sävedalens AIK.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  LÄSER GÄRNA. Olof Palm läser gärna böcker, här en bok om svensk historia.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  ORDNING OCH REDA. Kalendern är ett viktigt redskap för Olof Palm, vissa dagar är det fulltecknat.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  HEMMAKONTOR. I kontoret hemma i huset sköter Olof mycket av arbetet med friidrotten.
 • Bild: PRIVAT
  ANRIK ARENA. Olle Palm tävlar på Stockholms stadion och året är 1967.
 • Bild: PRIVAT
  LIDINGÖLOPPET. Nummer 743 är Olle Palm och bilden är från mars 1968 då han sprang Lidingöloppet.
 • Bild: PRIVAT
  FISKETUR. Olof provar fiskelyckan i hemorten Utvälinge, året är 2001.
 • Bild: PRIVAT
  UTOMLANDS. Här är Olle med på en tävlingsresa till Ålborg i Danmark någon gång på tidigt 1980-tal.
 • Bild: PRIVAT
  FUNKTIONÄR. Olle har varit funktionär vid otaliga tillfällen under årens lopp.

Saiks slitvarg får PT:s specialpris

Friidrott

Partille Tidnings idrottsjury har i år bestämt sig för att dela ut ett specialpris. Vinnaren är Olof ”Olle” Palm i Säve­dalens AIK. I drygt 45 år har Olle bidragit till föreningens utveckling.

– Det känns stimulerande för fortsatt engagemang att få ett sådant här pris.

Det är en påtagligt nöjd och glad Olof Palm som öppnar dörren till huset i Kåhög som han och hans fru Gunilla bott i sedan 1973. Fyra år tidigare flyttade han till Oxled i Sävedalen då han fick jobb som exploateringsingenjör på kommunen.

– En jobbarkompis till min bror, som då bodde i Kungsbacka, tävlade med Saik. Det var så jag hamnade i föreningen, berättar Olof.

Olof växte upp i kustbyn Ut­välinge strax utanför Helsingborg med tvillingbrodern Lars, föräldrarna och två bröder till. Då var det mest fotboll och löpning, 800 och 1 500 meter, som gällde.

– Men jag grävde faktiskt en längdhoppsgrop i trädgården också, säger Olof och skrattar.

Med i mycket

Efter studier och jobb i Stockholm jobbade han ett tag i Kristianstad innan han 1969 hamnade i Partille. Olof började springa för Saik, men i början av 1970-talet fick han problem med hälsenorna och blev i stället tränare.

– Sedan dess har jag suttit i de flesta kommittéer, varit med i styrelsen samt varit vice ordförande i klubbens huvudstyrelse.

I nästan 40 år har han varit ordförande i friidrottssektionens styrelse, de senaste åren som tillförordnad ordförande. För tillfället arbetar han mycket med klubbens nya vision som handlar om struktur, mål och ansvarsområden.

– Jag vill få tag i en ordförande och sätta organisationen, då kan jag försvinna ut lite i marginalen, även om jag kommer fortsätta hjälpa till. Men jag kan ju inte hålla på hur länge som helst, ­säger Olof som fyller 75 i år.

Olofs egen bebis

En sak som Olof är särskilt stolt över är Sävedalsspelen, de var nämligen hans idé. Han tyckte att klubben skulle arrangera en tävling och 1977 arrangerades Sävedalsspelen för första gången. 97 deltagare kom till start, däribland en ung Patrik Sjöberg. Tävlingen växte sig allt starkare och på slutet av 1980-talet var det en av Sveriges största, sett till deltagarantal.

– Vi har varit uppe i 1 200 deltagare som mest. Världsstjärnor som Christian Olsson, Erica Johansson och Stefan Holm har varit med.

När Världsungdomsspelen startade på Ullevi sjönk deltagarantalet ner mot 700-strecket, men nu är det på väg upp igen. Under den tid som Olof varit i Saik har intresset gått lite upp och ner.

– Allra störst var intresset då Klüft, Holm och Olsson var som bäst. Då var det kö för att få vara med i klubben.

Inomhushall betydelsefull

Nu har klubben fått en inomhushall som Olof tror kommer göra stor nytta, särskilt när det gäller i teknikgrenar som kula, spjut, höjdhopp, längdhopp och stavhopp.

– Vi kan inte bli mycket bättre i löpgrenarna, däremot kan vi utveckla teknikgrenarna.

För att bli bättre som förening är det viktigaste att få tag i bra tränare, menar Olof. Mats Erixon och Per Skoog håller högsta klass som löptränare. Nu jobbas det på att få in lika bra tränare i teknikgrenarna.

– Om vi ska klara visionen att bli bland Sveriges sex bästa klubbar behöver vi utveckla teknikgrenarna.

Sedan de fick flytta in på riktigt i nya sportcentret har två nya träningsgrupper startats och en tredje är på gång, nu ser Olof ­positivt på framtiden.

Drivande och stabil

Olof är inte en person som gärna framhåller sig själv, men han har ändå ganska klart för sig vad han har jobbat mycket med i föreningen och vilka hans styrkor är som ledare, ordförande och funktionär.

– Det viktigaste är sammanhållningen, att pusha på och hålla ihop verksamheten.

Arbetet med klubbens nya vision återkommer Olof ofta till under samtalet, när den är fullt aktiverad är han nöjd. Den största drivkraften har varit föreningens utveckling.

– Framgångarna har drivit mig framåt. Att få vara med och påverka i den innersta cirkeln är väldigt stimulerande. Går det bra är det grädden på moset.

Olof nämner också sin fru Gunilla som hjälpt till mycket i Saik, utan henne hade han inte fått special­priset.

Svamp och fiske

När han inte är sysselsatt med något som är relaterat till Sävedalens AIK så går han gärna ut i skogen och plockar svamp eller fiskar. I snart 15 år har Olof åkt iväg och fiskat en vecka på sommaren tillsammans med sin storebror Lennart.

– Vi har varit mycket i Ljungdalen och Funäsdalen och fiskat. Där fiskar vi öring och röding, en gång fick vi faktiskt en abborre på kroken, säger Olof och skrattar.

Trots att Olof fyller 75 år i år så tänker han inte sluta engagera sig i friidrotten. Kalendern är fort­farande välfylld med både möten och aktiviteter. Och att få special­priset uppskattar han mycket.
– Det är något jag är väldigt glad för. Kul att man blir uppmärksammad.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det