• Bild: BJÖRN DINAU
  TRYGGA MOTIV. John snackar och socialiserar med de han ska fotografera, allt för att de ska känna sig trygga och samtidigt ge honom möjligheten att framhäva deras egenskaper som människor.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  LAMINERING. En del av Johns vardag består i att laminera fotografier, här skär han till ett porträtt.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  GRUNDUTRUSTNING. Ljusmätaren och den svarta gaffatejpen är alltid med när John arbetar.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  John Hagby

John lever sin dröm

Familj

John Hagby är fotografen som sedan gymnasietiden brinner för ljussättning och att fotografera människor.
– Jag lever på det jag tycker är roligast i hela världen!

Ett vitt skynke hänger på ­väggen, flera strålkastare, en laptop, en stor bildskärm och stativet med systemkameran står framme. En ljusmätare och svart gaffatejp ligger på ett bord. I Husqvarna-byggnaden bredvid Jonsereds IP har John Hagby sin fotostudio. En företagsfotografering är precis avklarad när PT kommer och hälsar på.

– De skulle ha porträtt på personalen till sin hemsida.

Intresset sedan gymnasiet

Johns intresse för fotogra­fering startade när han läste ­handel och kontor på Majornas gymnasium. Han valde bild i stället för språk, och det var när de skulle fotografera porträtt av varandra, som de sedan skulle teckna, som han blev helt såld på foto.

– Vi framkallade bilderna i ett mörkrum på skolan. Och jag gjorde praktik på Expert. Jag skaffade eget mörkrum hemma, säger John.

Intresset för foto och ljus­sättning eskalerade. John fick jobb på Molanders på Drake­gatan i Gårda, ett företag som sålde ­professionell fotoutrustning. I butiken fanns en demostudio.

– Jag spenderade kvällar och helger i den studion. Jag provade och testade.

John kom i kontakt med yrkesfotografer som kom med kritik till hans bilder, men de påpekade bara allt som var fel. Aldrig hur han kunde göra det bättre.

– Jag har lärt mig yrket genom ”trial and error”. Och det är mitt stora intresse för foto som hela tiden har drivit mig vidare.

John har även hunnit med att arbeta som kock på Park Aveny i Göteborg och som nätverks­tekniker på IT-företaget Intress i Stockholm. Det har också blivit många år i detaljhandeln med inriktning foto.

– Under alla dessa år så har mitt intresse för foto och ljus­sättning utvecklats. Och för ­ungefär fem år sedan fick jag tag i studion här i Jonsered.

Nu driver John sin egen studio i Jonsered där han fotograferar ­både för företag och privat­personer. Han håller även i fotoutbildningar där han lär ut ljussättning och han åker ofta ut till fotoklubbar och håller föredrag och kurser.

Mer privatpersoner igen

För tre år sedan bytte John lite inriktning från att fotografera privatpersoner till att göra mer företagsjobb, men nu har han planer på att gå tillbaka.

– Ja, nu vill jag fokusera mer på privatpersoner, särskilt familjer. Jag vill göra mer jobb utanför studion. Men jag tänker inte sluta med företagsjobben bara för det.

Det som John tycker allra mest om att fotografera är porträtt. Han försöker inte bara att avbilda en person, han tar det hela ett par steg längre.

– I en bildruta vill jag få med en, eller flera, personliga egenskaper. Jag avbildar inte utan porträtterar, i ordets rätta bemärkelse.

För att lyckas med det använder sig John av en metod som handlar om att få personen i fråga trygg och avslappnad genom att prata och diskutera. Han vill få folk att visa sitt riktiga jag.

– Jag vill få fram personlig­heten i mina porträttbilder.

Han berättar om hur han går tillväga när han gör en fotogra­fering för ett företag med 30–40 anställda som vill ha porträtt­bilder till sin hemsida. I tids­schemat lägger han in sju minuter per person, inget löpande band-fotograferande.

– Jag lägger fem minuter på att prata, så att axlarna åker ner och de slappnar av. Jag vill veta något om personen jag ska fotografera, det gör skillnad, förklarar John.

John tog i höstas SM-brons i porträttfotografering, det var första gången han tävlade i foto. Det råder ingen tvekan om att han är en bra fotograf, något han inte hymlar med själv.

Bra på stämning

– Jag behöver inte tänka på ­tekniken. Till exempel ljus­sättning, det sitter i ben­märgen. Jag är bra på att skapa en ­stämning där de jag fotograferar känner sig trygga.

Det spelar ingen roll om han foto­graferar någon för andra ­eller tredje gången, det är inte säkert att det blir bra bara för det.

– Alla kan ha en dålig dag, de kanske inte mår så bra eller är bekymrade.

John berättar att hans intresse för ljussättning är under ständig utveckling. Två, tre gånger per månad gör han jobb där han testar nya idéer.

– Ljussättning är oändligt. Ett foto på en mutter kan vara platt och tråkigt, eller så bra att du vill hänga det på väggen där hemma. Allt beror på hur det är ljussatt.

Förr sökte John mycket av sin inspiration genom att läsa magasin, men på senare år hittar han allt mer inspiration på nätet.

Fortfarande magasin

– Jag är med på sajten pinterest, där hittar jag många bra och inspirerande grejer. Men det ­händer fortfarande att jag river ut en sida ur ett magasin, säger han och skrattar.

John trivs bra i sin fotostudio i Jonsered, där har han bedrivit sin verksamhet i fem år nu. På de 100 kvadratmeterna ryms både verkstad, kontor och fotostudio. Han jobbar just nu med material till en utställning som planeras till någon gång under våren.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det