• Bilder: LEIF LUNDVALL
    Många järn i elden. Anders Rönnefors är trafikreporter på Mix Megapol, snickare, artist, speaker och livsnjutare.
  • Sonny The Ponny. Anders Pipistrello Rönnefors har nypremiär med Stefan Anderssons krogshow Made in China om en vecka. "Jag spelar en skeppspojke som får en käpphäst av sin mamma. Jag gör en skruvad låt ihop med den sköna hästen."
  • Lite rekvisita. Anders visar några av de kläder han burit genom åren när han varit med i Stefan Anderssons historiska shower. "Den här hade jag när jag spelade hovstallmästare Munck i Teaterkungen."
  • Bild: PRIVAT
    Från klippboken. En gammal bild från Mölndalsrevyn i början av Anders Rönnefors artistliv.

Anders har många arenor

Familj

Anders Rönnefors varvar snickarjobbet med radiopratande och scenframträdanden.
I morgon gestaltar han återigen skeppspojken Jacob när Stefan Anderssons historiska scenföreställning Made in China har nypremiär på Kajskjul 8.

I morgon har Stefan Andersson nypremiär på succéföreställningen Made in China på Kajskjul 8. I rollen som skeppspojken Jacob Steffenburg ser vi Partillebon Anders Rönnefors.

– Det ska bli fantastiskt roligt, ­säger Anders, som varit med i Stefan ­Anderssons historiska musikföre­ställningar sedan den första No 90 Kleist som kom 2008.

I Made in China får man följa med till Göteborg och vidare till Kina ­under Ostindiska kompaniets storhetstid, träffa spännande personer och lyssna till formidabla historier. Made in China bygger på verkligheten men historierna är skruvade och fritt tolkade. Handlingen är både gripande och humoristisk.

Hälsar välkommen

– Det är en härlig berättelse ­Stefan Andersson skrivit. Förutom rollen som skeppspojken är det jag som ­hälsar välkommen utanför och tar alla ­gästerna i hand innan föreställningen börjar, säger Anders.

Anders Rönnefors har hållit på med underhållning på ett eller annat sätt i hela sitt vuxna liv, vid sidan av sitt vanliga jobb.

– Jag har alltid gillat teater och dans och jag älskar att stå på scen. Av en slump började jag på en dansskola när jag var 15–16 år och det blev starten på det hela, säger Anders.

På den tiden spelade han fotboll i Godhem men intresset för showdans tog över och det ledde till medverkan i en mängd olika föreställningar, tv-jobb och revyer.

– Jag var bland annat med i Mölndalsrevyn när komikern Per Andersson spelade där. Det var fantastiska år, säger Anders.

Därefter följde spel i Lasse-Majas gästabud på Carlstens fästning ett antal somrar och det var också den rollen som blev bryggan till det långa samarbetet med Stefan Andersson.

– Han visste att jag spelat Lasse-Maja och jag fick göra en prov­spelning till en roll i No 90 Kleist. Vi fann varandra direkt och sedan dess har det blivit många olika föreställningar där vi arbetat i hop. Till exempel Skeppsråttan där jag spelade skeppspojken Conny och Teaterkungen där jag spelade hovstallmästaren Munck.

De har spelat på Ostindiefararen, Kronhuset, Tjolöholm och till och med Livrustkällaren i Stockholm.

”Lite fräck”

Under showerna har Anders och Stefan ett lite speciellt samspel.

– Han brukar skoja med mig på scenen och gillar att jag är spontan och lite fräck i munnen. Jag brukar sjunga en sång i varje föreställning och då får jag göra det på mitt eget sätt. Bland annat har jag sjungit Lasse-Majas visa i en minst sagt uppoppad version.

Anders Rönnefors är en man med många järn i elden. Vid sidan om sitt vanliga jobb som snickare är han också känd som trafikreportern ”Pipistrello” på radiokanalen Mix Megapol.

Åker runt med bil

– Varje vardagsmorgon går jag upp tidigt och mellan klockan sex och nio åker jag runt i Göteborgstrafiken i en bil med webbkamera. Varje kvart rapporterar jag till lyssnarna om trafikläget.

Han är en del i Morrongänget som för övrigt består av Ingemar Allén, Peter Sandholt och Sävedalsbon Linda Fyrebo.

– Jag trivs fantastiskt bra med Peter, Ingemar och Linda och ibland skickar de ut mig på roliga uppdrag. Jag har till exempel varit i Köpenhamn och klätt på den lille havfruen en svensk landslagströja, jag har orsakat kaos på Allums parkeringsplats när vi bjöd på gratisfrukost och jag har precis som de andra tre nyligen spelat in en egen jullåt.

Pipistrello kommer från radion

Det var på Mix Megapol han fick namnet Pipistrello.

– De ville ha ett smeknamn på trafik­reportern och jag föreslog själv Pipi­strello. Namnet har blivit lite av ett signum för mig.

Den helg Göteborgsvarvet springs i maj varje år är speciell för Anders Rönnefors.

– Då är det fullt upp. Jag använder mitt stora kontaktnät för att boka artister och sy ihop programmet på evenemangstorget. Och så intervjuar jag och är speaker på Lilla- och Mellanvarvet. Jag är stolt över att vi har ett så stort och välskött evenemang i Göteborg.

Egen snickarfirma

Anders är till yrket snickare och har drivit egen firma i femton år. Han bygger för närvarande ett eget hus, vackert beläget alldeles vid skogen i Finngösa. Han hade bott i grannskapet redan innan han köpte huset av ett dödsbo. Det hade ägts av en gammal kvinna som haft slakteri och papegojor inomhus.

– Huset var helt utdömt och det luktade riktigt illa så vi var tvungna att riva det och bygga nytt. Jag gillar ju att greja och är utbildad snickare men jag får erkänna att det varit slitigt i och med att jag har så tidiga morgnar.

Nu håller Anders och grannen Calle, som är till stor hjälp, på med övervåningen och det ska inte dröja så länge innan det är klart.

Tryggt i Partille

– Vi trivs fantastiskt bra i Partille. Det är tryggt, det är bra skolor för barnen och vi har nära till naturen.

I morgon är det nypremiär på Made in China, vilket Anders verkligen ser fram emot.

– Det blir visserligen många sena kvällar och helger men jag ser det som ett stort privilegium att få jobba med det jag gör. Jag älskar att underhålla och vi har kul ihop i ensemblen. Det är få förunnat att ha ett jobb där man får applåder för det man utför.

Leif Lundvall
031-340 24 30
redaktion@partilletidning.se

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det