LIVSFARLIGT. EN avokadokärna kan vara livsfarlig för en hund, den kan fastna både i halsen och i tarmsystemet.

Farligt matavfall fara för hundar

Partille

I nära anslutning till elljusspåret som börjar vid Ansgarskyrkan i Sävedalen har det de senaste veckorna legat matavfall i form av bland annat avokadokärnor och lök, båda väldigt farliga för hundar.
Det är dock oklart om det lagts dit av slarv eller i syfte att skada.

Det har under senare år förekommit att förgiftade köttbitar och annat ätbart lagts ut för att skada hundar och andra djur. Den här gången handlar det dock om matavfall som hittats alldeles bredvid motionsspåret som passerar förbi Blacktjärn i Sävedalen. Avokadokärnor, lök och andra matrester finns bland fynden.

– Hundar kan bli allvarligt sjuka av lök, särskilt valpar som är extra känsliga, säger Seth Sjöblom, hundcoach i Partille.

Det allra farligaste som hittats är en avokadokärna. En kärna kan fastna i hundens hals eller till och med i tarmsystemet.

– Går det riktigt illa kan det leda till att hunden dör, säger Seth Sjöblom.

Frågan är dock om matavfallet hamnat på platsen med uppsåt. Det kan vara någon som skräpar ner ovetandes om att matavfallet kan vara farligt för hundar.

Inga anmälningar

En av PT:s läsare har hört av sig och undrar om det finns något samband med tidigare händelser i området då förgiftad mat lagts ut.

Polisen har inte fått in några anmälningar angående de farliga matrester som nu hittats. Slängda matrester är ganska vanligt, menar Seth Sjöblom.

– Det slängs mycket, till och med i rastgårdar. Mitt råd är att vara extra uppmärksam och inte låta hunden nosa överallt, utan bara där man vet att det är okej.

Seth Sjöblom vet att det är jätte­svårt att hinna stoppa en sniffande hund som är lite glupsk från att äta något som den hittar på marken.

– Det är inget ovanligt att hundar mår dåligt av något de ätit utomhus. Oftast blir de magsjuka, men ibland blir det värre.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det