• Bilder: Amanda Karlsson
  Malin Fasth, trädgårdsmästare, grafisk formgivare och bloggare, bor i Jonsered med man och barn. – Det ska mycket till för att vi ska flytta härifrån, säger honom Jonsered.
 • Malin har alltid tyckt om att fota.
 • På sin blogg skriver Malin om trädgård och lägger upp mycket bilder.
 • Amanda Karlsson
  Malin har alltid haft intresse för trädgård och längtat ut i naturen.
 • I trädgården trivs både Malin och hönsen.
 • Amanda Karlsson
  – Det finns mycket positivt med att jobba ute och vara nära naturen, tycker Malin.
 • När Malin började sin trädgårdsutbildning kändes det rätt på en gång.

Malin trivs bäst med fingrarna i jorden

Jonsered

Malin Fasth i Jonsered tröttnade på frilansjobbet som grafisk formgivare och valde i stället att satsa på sitt största intresse – trädgård. I dag är hon utbildad trädgårdsmästare och har jobbat sin första säsong.
– Jag kände direkt att jag hamnat rätt.

Malin Fasth började sin yrkesbana som grafisk formgivare i Göteborg. För att göra praktiken hon behövde för att komma in på designskolan flyttade hon från Linköping till Göteborg där hennes syster redan bodde. Där väntade flera års utbildning till grafisk formgivare varav två år på en designskola i London. Nu är hon bosatt i Jonsered sedan elva år tillbaka.

Bra för barnen i Jonsered

– Vi trivs jättebra här. Det ska mycket till för att vi ska flytta. Det är bra för barnen och roligt att ha en trädgård och ett hus att sköta om, säger Malin.

Trädgårdsintresset har alltid funnits där. Som barn såg hon sina föräldrar odla och trädgårdsarbeta. När hon fick sin första lägenhet var det första hon gjorde att odla egna tomater. I och med flytten till Jonsered och en egen trädgård kulminerade intresset. Men att det skulle kunna bli ett yrke och inte bara en hobby var inget ­Malin förstod förrän nyligen.

– Mycket jag gjort inom ­grafisk design har haft en koppling till naturen. Det har jag insett nu i efterhand. Så det har alltid funnits där undermedvetet. När jag väl bestämt mig för att byta bana var det helt självklart att det var trädgård och natur jag skulle hålla på med.

Men det var inte ett lätt beslut att skola om sig. Att ha lagt sju år på utbildning inom grafisk design gjorde att hon tvekade mycket.

Dock var det frilanslivet som till slut fick henne att ta steget.

Inte trivts som frilans

– Jag har aldrig känt mig hemma där. Även om det stundvis varit kul så har jag aldrig känt mig som mig själv. I och med att jag inte är speciellt intresserad av webb och IT har det varit svårt att få anställning. Därför har jag bara frilansat och jobbat ensam. Det har jag vantrivts med otroligt mycket.

När beslutet var ­fattat hamnade Malin på en trädgårdsutbildning på Gunne­bo slott och trädgårdar. Utbildningen var intensiv och förra hösten var hon färdig trädgårsmästare. Hon beskriver det som att hitta hem.

– Jag kände direkt att jag hamnat rätt. Det finns otroligt mycket positivt med att vara utomhus och jobba nära naturen.

Malins första säsong som trädgårdsmästare är nu avslutad. Hon har jobbat i privata trädgårdar, på en trädgårdsbutik och även inom äldrevården.

– Det är tre äldreboenden som har byggt upp sina trädgårdar. De är anpassade efter den äldre målgruppen så de ska kunna röra sig och arbeta med sina sinnen i trädgården. Det är ett jättefint jobb.

Bloggar om trädgården

Malins stora intresse har därmed även blivit hennes yrke. Men hobbyn lever kvar även utanför arbetstid. Framför allt genom hennes blogg. Där skriver ­Malin om sin egen trädgård och ger tips och råd. Malin har alltid fotat mycket och med kameran som verktyg har hon skapat en populär blogg. I våras var hon på omslaget av ett trädgårdsmagasin tack vare bloggen.

– Det är många som hittat mig via bloggen och mejlat frågor om hur det var att skola om sig och att de också skulle vilja gå trädgårdsutbildning.

Malin har förstått att många i hennes ålder är fundersamma över sitt yrkesval och hur de trivs. Att byta bana är ett stort ­beslut och Malin tror att det är ännu svårare när man är fast anställd.

Inget att förlora

– Jag hade ju egentligen ingen­ting att förlora. Det är klart att det är svårare när man har anställning och fast lön som man blir av med om man slutar.

Men Malin tycker ändå att man ska känna efter och överväga ­tanken ordentligt om man vantrivs på sitt jobb.

– Jag hade inte blivit lyckligare av att bara fortsätta och inte testa trädgårdsspåret.

Året runt med trädgård

Nu när trädgårdssäsongen är slut för Malin kommer hon ­under vintern att fortsätta med sitt eget företag inom grafisk design. Men förhoppningen är att kunna arbeta med trädgård året runt.

– Jag skulle både vilja ­designa trädgårdar och jobba med ­trädgårdsskötsel. Jag försöker ­se det här projektet långsiktigt. Jag vill jobba med detta och behöver hitta min plats i branschen.

 

AMANDA KARLSSON

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det