Bild: ANNA MENDELSSON
Robotspindel. Mathias Pelkonen framför sin Spider.

Klipp gräset radiostyrt

Partille

– ”Vem köper en sån där?” tänkte jag. Men efter provkörningen fattade jag hur unik den är, säger Mathias Pelkonen om sin Spider, den robotliknande gräsklipparen som fascinerar både honom och andra:
– En gång ställde sig tre bilar på kö för att fråga vad det var de såg.

Gräsklipparen Spider, som även kan röja sly, har utvecklats i Tjeckien och tillverkas i USA. Den första klipparen såg dagens ljus år 2007 och företaget bakom den har patent på styrning och drivning av hjulen.

– Det är från styrningen den fått sitt namn, Spider. Att hjulen kan rotera på ett så unikt sätt, berättar Mathias Pelkonen.

Snurrar kring sin axel

En spindel är en roterande del på en maskin. På Spider syftar denna roterande del på hjulens speciella sätt att kunna få klipparen att helt snurra kring sin egen axel. Det är bland annat detta som gör att den kommer åt på svårklippta platser.

När Mathias först såg gräs­klipparen var han skeptisk till att det skulle vara en god investering för någon, men efter demonstrationer blev han lika såld som Spider. Han köpte sin för drygt en månad sedan och har sedan dess varit helt uppslukad av alla finesser.

– Den är helt radiostyrd och man kan stå på upp till 50 meters avstånd och navigera den. På så sätt slipper man en massa onödiga olyckor, berättar Mathias.

Färre olyckor

Han lyfter fram att risken för incidenter med bemannade gräsklippare som välter, och motorsågsolyckor vid slyröjning, blir mindre om en maskin kan föras och kontrolleras på håll.

– Jag tror att detta är fram­tiden; radiostyrda maskiner ger bättre arbetsmiljö och säkerhet. Men det är förstås viktigt att se till att maskinen inte kör på ­någon stor sten eller likande. ­Oftast står jag ändå på bara några ­meters avstånd, säger han.

Väcker intresse

Mathias har i sitt arbete hanterat många olika maskiner, men aldrig har något väckt så stort intresse som Spider.

– Folk vänder sig om när de ser den. Ibland stannar de med sina bilar för att fråga vad det är för maskin. En gång ställde sig tre ­bilar på kö för att fråga vad det var de såg, säger han och tillägger:

– Det är en väldigt rolig leksak också, även om man naturligtvis framförallt ska arbeta med den.

ANNA MENDELSSON

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det