• Bilder: HENRIK KJELLBERG
    Genrep. De sista repetitionerna sker inne i Jonsereds kyrka där konserten också ska hållas. En lokal med utmärkt akustik enligt ordförande Sven Larsson.
  • Ställer krav. Finn Rosengren säger att stycken ställer krav på honom som dirigent. Att han måste var tydlig i vad han vill med orkestern.
  • Fokuserad. Sven Larsson började spela cello först efter att han fyllt 40. Nu väntar ett svårspelat stycke på lördag.
  • Säregen. Andrew Yiu och hans basettklarinett är ovanliga. Han har låtit en tysk firma bygga instrumentet i ett träslag som sällan används.
  • Improviserat. Dirigent Finn Rosengren vill att det ska låta improviserat trots att det är så exakt.

70 år firas med Mozart

Kultur

Partille kammarorkester fyller ansenliga 70 år i år. Till helgen firas jubileet i Jonsereds kyrka med inbjudna musiker, specialbyggda instrument och Wolfgang Amadeus Mozart.

Allvaret börjar kännas i Partille kammarorkester. Stråkorkestern har repeterat sedan augusti och på lördag är det dags för jubileumskonserten.

– Det är lite nervöst. Det är ingen lätt musik som vi ska spela, erkänner orkesterns ordförande Sven Larsson inför genrepet.

Han spelar själv cello och har varit med i ungefär 20 år av orkesterns långa historia. En historia som tog sin början 1944 då orkestern grundades av dåvarande rektorn för den kommunala musikskolan. Men då kallades den Partille Sävedalens musiksällskap.

I år fyller den alltså 70 år och nu firas det med en storslagen konsert.

– Vi diskuterade om vi skulle fira 75-årsjubiléet men kom fram till att många av oss skulle vara för gamla då. Man ska aldrig vänta med att fira något så vi gör det nu i stället, berättar Sven Larsson.

Aldrig vänta med att fira

Till konserten har orkestern bjudit in flera solister som man arbetat med tidigare. Den som håller i taktpinnen är Finn Rosengren, en rutinerad dirigent som jobbat med orkestern vid flera tillfällen. Under många år var han anställd vid Göteborgsoperan. Enligt honom är orkesterns ålder aktningsvärd.

– Det visar att det finns en ihärdighet och en vilja att spela tillsammans. Det tycker jag är väldigt väsentligt.

Orkestern har bett om att få spela ett antal stycken som Finn Rosengren själv skrivit, något som gläder honom. Men lördagens huvudnummer blir Mozarts klarinettkonsert. Ett avancerat stycke med många skiftningar, enligt Finn Rosengren.

– De måste tugga i sig noterna så pass väl att de kan ägna sig åt musiken också. Det ska ju låta lite improviserat samtidigt som det står exakt vad vi ska göra.

Basett klarinett av buxbom

En av gästmusikanterna är Andrew Yiu som har med sig sin basettklarinett, ett instrument som Mozart lät specialbygga för att passa hans musik och främst klarinettkonserten. I dag är instrumentet ganska ovanligt.

– Den har ett längre stycke nertill vilket gör att man kan spela lägre toner, förklarar Andrew Yiu.

Just hans klarinett är byggt i ett udda träslag kallat buxbom, så som Mozart lät bygga dem. Ett träslag som rör på sig mycket och kan ställa till det en hel del. Härom veckan slutade en ventil plötsligt fungera berättar han.

– Det var därför man slutade tillverka instrumentet i det här träslaget, det var lite för oförutsägbart. Men jag tycker det blir så fint ljud.

Precis som Sven Larsson och Finn Rosengren ser Andrew Yiu fram emot konserten på lördag.

– Det här stycket är en stilistik och musikalisk utmaning. Man måste behärska det utöver det musikaliska.

HENRIK KJELLBERG

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det