• FOTO: PER ANGER
 • FOTO: PER ANGER
 • FOTO: PER ANGER
 • FOTO: PER ANGER
  BLUESMAN. Musikern och sångaren Bror Gunnar Jansson, uppvuxen i Partille och Lerum, är nyss hemkommen från en turné i Frankrike.
 • FOTO: PER ANGER
 • FOTO: PER ANGER
 • FOTO: PER ANGER
 • FOTO: PER ANGER
 • FOTO: PER ANGER
 • FOTO: PER ANGER

Med musiken i sitt dna

Partille

Han har turnerat i flera länder, medverkat i fransk tv, och spelar i flera band.
Möt bluesmannen Bror Gunnar Jansson, uppvuxen i Sävedalen och Lerum.

Som fjärde generationens musiker kan man kanske säga att Bror Gunnar Jansson har musiken i sitt dna. Pappa Kjell är jazzmusiker i Lerum, och även Bror Gunnars farfar och farfarsfar var musiker.

– Musiken har alltid varit en stor del av mitt liv i och med att min pappa är musiker. Det var alltid väldigt mycket musik hemma, säger han.

Själv började han spela musik som fyraåring. Då var det cello som gällde – ett instrument som var så stort att Bror Gunnar spelade på den som en kontrabas.

När han var tio år gammal började han istället spela saxofon, och bara två år senare blev han värvad till ett soulband som några killar i högstadiet hade.

Uppvuxen i Sävedalen

Bror Gunnar är uppvuxen i Sävedalen och gick först på Oxledsskolan och sedan Vallhamraskolan.

– Vi hade en grymt bra musiklärare på Vallhamraskolan som hette Jonas. Han fick väldigt många att bli intresserade av musik.

Vid tolv års ålder började han även spela elbas, och där någonstans uppstod tankarna om att leva på musiken.

– Jag var tolv eller så när jag kom på att jag ville bli musiker, och sedan dess har jag satsat på det.

En i soulbandet, Max Lindahl, fortsatte Bror Gunnar att spela tillsammans med. Och Max Lindahl medverkar även på en av låtarna på Bror Gunnars senaste skiva ”Moan snake moan”.

Flyttade till Lerum

När han var 14 år gammal flyttade familjen till Lerum där man bodde först i Lilla Bråta och senare i Hulan.

Bror Gunnar började på Rydsbergsskolan i Lerum där han träffade nya människor och fick möjlighet att spela i nya konstellationer. Han spelade bland annat saxofon i hardcorebandet Smudge.

– Saxofonen är ett väldigt underskattat rockinstrument.

I samma veva hade Bror Gunnar även börjat prova på att sjunga själv. Till gymnasiet sökte han och kom in på musiklinjen på Hvitfeldtska i Göteborg. Därefter började han på musiklinjen på Ljungskile folkhögskola, men hoppade av efter ett år.

Under några år jobbade han som diskare på olika krogar i Göteborg, och ett tag slutade han helt att spela musik. Men längtan efter musiken blev för stor.

– Jag märkte ganska snart att det inte funkade för mig att inte spela musik. Jag kände att jag behövde uttrycka mig på det sättet.

Satsade på allvar

Han bestämde sig för att satsa på allvar, och började på egen hand att sjunga samtidigt som han spelade gitarr och trummor. Han gjorde spelningar i och omkring Göteborg, och med tiden har han nått ut till allt fler med sin alternativblues.

Redan som liten hade pappa Kjell spelat blues för Bror Gunnar, en musik som han tyckte var jättehäftig. Under året han gick folkhögskola började han fördjupa sig i den amerikanska folkmusiken från 20- och 30-talet.

– Det var som en helt ny värld som öppnade sig och jag blev förstås inspirerad att börja spela de grejerna, säger han och fortsätter:

– Men det är tråkigt att återskapa. Det har varit viktigt att hitta ett eget sätt att förhålla mig till musiken och hur jag bygger mina låtar, i en tradition fast med en ny touch.

Den självbetitlade debutskivan släpptes 2012 på det svensktyska skivbolaget Greatest records och sedan dess Bror Gunnar spelat i såväl Sverige som bland annat Tyskland, England och Nederländerna.

Genomslag i Frankrike

Störst genomslag har han dock haft i Frankrike, där han just nu har en pågående turné.

Bror Gunnar Jansson har bland annat gjort sex spelningar i Paris, turnerat runt i norra Frankrike och medverkat i Canal plus program ”Album de la semaine” (veckans album, reds. anm.). Programmet, där han blev intervjuad och fick spela flera låtar live, har sänts två gånger i fransk tv.

– Det var en jättekul upplevelse att vara med där.

Den senaste skivan ”Moan snake moan”, är släppt på ett franskt skivbolag och har fått ett varmt mottagande i Frankrike. Efter hans medverkan i tv är det många i Frankrike som hört av sig för intervjuer och spelningar, och uppmärksamheten har även märkts i skivförsäljningen.

– Det har gått väldigt bra. Mycket bättre än vad jag hade vågat tro.

Förra helgen tog Bror Gunnar Jansson en paus i turnén för att spela på Musikfesten i Lerum tillsammans med bandet Serve you right to suffer.

Med trots framgångarna i Frankrike har han inga planer på att flytta dit.

– Nej, jag är väldigt nöjd med att bo i Sverige och i Göteborgstrakten.

Fler spelningar i Frankrike

Härnäst väntar fler spelningar i Frankrike samt spelningar i Stockholm och på Åland. Bror Gunnar hoppas så snart som möjligt kunna släppa sin senaste skiva även i Sverige. Och fler skivor är på gång. Han planerar för ytterligare två soloskivor, och släpper i februari ett nytt album med gruppen Det blev handgemäng.

Lyssna på Bror Gunnar Jansson på Spotify eller här: https://soundcloud.com/brorgunnarjansson

På www.partilletidning.se kan du dessutom se Bror Gunnar Jansson spela sin låt ”While i fight the tears” live på PT:s redaktion.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det