• Bilder: SUSANNA RABÈN
    Stolt entusiast. I Fritiof Skalskys garage visas fordonen i sin forna prakt. I den andra änden av lokalen finns en tom visningshall som väntar på att fyllas med nya bilar.
  • Camping. Så här kunde en campingsemester se ut på 50- och 60-talet. Tältet är ett fyramannatält, men det vill till att trycka ihop sig om man ska få plats.
  • Tävlingsbil. BMW 1936, 319 Special var en framgångsrik tävlingsbil med sin 6-cylindriga toppventilmotor på 1971 cc.
  • Svärmorssäte. Den gamla Forden från 1932 har ett så kallat svärmorssäte längst bak. "När det regnade på svärmodern så hördes det inte att hon skrek" skämtar Fritiof Skalsky.

Intresset blev ett museum

Öjersjö

Fritiof Skalskys motormuseum är hobbyn som blev ett livsprojekt. Resan började när han sökte tomt där han kunde bygga ett garage till sina veteranbilar.
– Innan jag hittade hit hade jag bilar ståendes lite här och där, säger han.

När Fritiof Skalsky till slut hittade sin tomt i Bårhults företagspark kunde han förverkliga sin dröm om ett eget motormuseum. Ett 430 kvadratmeter stort garage byggdes och Fritiofs bilar, som vid den tiden var en handfull, fick flytta in.

Men det tog inte stopp där för den motorintresserade Öjersjöbon. I dag, runt sju år senare, har Fritiof Skalsky ett helt motormuseum i lokalerna, med bilar, motorcyklar och mopeder. Numera är det inte bara hans egna fordon som står i museet.

– Jag har ringt runt en del och letat attraktiva bilar. Sen har jag haft en del veteranbilsträffar här. Då har många sagt att deras bilar skulle göra sig mycket bättre i mitt garage. Sen har de fått flytta hit, säger Fritiof Skalsky.

Han tycks aldrig tröttna på bilarna och älskar att gå runt och begrunda dem i museet. En Jaguar Mark II 3,8 från 1962, en Oakland 6-54B Sedan från 1925 och en Ford T Touring från 1926 är bara några exempel på klenoderna i garaget.

– Jaguaren kör jag mycket med. Bilen är en 220 hästar med 3,8 liters motor med overdrive. Jag körde härifrån till Karlskrona och tankade innan jag åkte. När jag kom fram till Karlskrona visade det sig att bilen drar 0,82 liter per mil. Det är fullt jämförbart med moderna bilar. Då väger den här ändå 2 ton, säger han.

Men det är inte bara fordon som pryder museet numera. I den bortre änden av lokalen finns ett ”tantmuseum”, med damhattar, mamelucker och gamla leksaker. Och i ett annat hörn finns ett ”pojkskåp” med leksaker från Fritiof Skalskys egen barndom.

I den främre delen finns en uppbyggd bensinmack, med skyltdockor i tidsenliga kläder och en klassisk bensinpump. Och i en annan del av lokalen är en minicamping uppställd.

– Det är mitt eget tält som jag köpte någon gång mellan -58 och -59. Bordet är också från den tiden. Och servisen.

I nuläget är det endast hälften av lokalen som används som museum. I den andra delen finns drygt 200 kvadratmeter yta som väntar på att fyllas med nya bilar och motorcyklar, och vem vet vad mer.

– Här ska det byggas på med ännu fler fordon. Jag hade egentligen inte tänkt visa den här delen av lokalen i dag då jag hade velat lura hit kungen lagom till öppningen.

Museet är Fritiof Skalskys stora intresse som tar massor av tid. Som tur är delar han hobbyn med resten av familjen.

– Jag är här alltför ofta, så det är nog nödvändigt att resten av familjen är motorintresserad, säger han och ler underfundigt.

Fritiof Skalsky

Ålder: 78.

Bor: Öjersjö.

Familj: Sambo, två barn och tre barnbarn.

Gör: Pensionär och ägare till motormuseet Fritiofs garage.

Intressen: Veteranbilar och att titta på handboll.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det