• Fredrik Persson spelar tillsammans med sin mamma Ingegerd. Hela familjen har ett stort intresse för folkmusik.

Fredrik Sveriges nyaste riksspelman

Partille

Den 8 augusti spelade Fredrik Persson upp för en fyra personer stark jury. Det gick bra och han tilldelades Zornmärket i silver. Det innebär att han numera kan titulera sig riksspelman.

– Riksspelman, det är ganska stort, säger han.

Juryns motivering när Fredrik Perssons fick Zornmärket i silver lyder: ”För skickligt och traditionsmedvetet spel av låtar från Västergötland.” Ett kvitto på att många timmars spelande har gett resultat. För Fredrik Perssons del började det när han som åttaåring började spela fiol vid kulturskolan i Partille.

Då var det klassisk musik som gällde.

– Men eftersom mina föräldrar är med i ett folkdanslag, Göteborgs Folkdansvänner (GFV), så låg det ju nära till hands att spela folkmusik, säger han.

Att mamma också är spelman gjorde inte saken svårare. Då kunde han också vara med och spela vid danser och fester.

Folkmusik klår klassiskt

– Vi har bokade spelningar med GFV varje termin. Då är vi ofta tre som spelar.

Varför är det roligare med folkmusik än klassisk musik?

– Man be­höver inte lägga så mycket tid på teknikträning när man spelar folkmusik. Man kan koncentrera sig mer på själva musiken, förklarar Fredrik.

Sedan handlar det också om den stora gemenskapen i folk­musikvärlden.

– Det som gör folkmusik så ­roligt är att oavsett bakgrund, ålder eller yrke kan man träffas och spela och ha kul tillsammans. Och det är inte bara människor från hela Sverige man träffar utan även från andra länder. I svenskbygderna i USA finns det till exempel många som är intresserade av vår folkmusik.

När Fredrik Persson var tolv år åkte han för första gången på Väster­götlands spelmansförbunds sommarläger i Sjövik.

– Det var väldigt roligt och inspirerande. Jag åkte på deras läger sex år i rad sedan. Sista året skulle man göra ett litet specialarbete och jag valde att göra mitt om Anton Nicklasson, säger Fredrik.

Lars Buller mentor

Anton O Nicklasson från Bolle­bygd blev riksspelman 1949 och bodde i Partille i större delen av sitt liv. Han har skrivit många låtar och också fört vidare traditionella låtar som finns upptecknade. Dessa lärde Fredrik sig av riksspelmannen Lars Buller, som blev något av en mentor för honom. Det där har varit viktigt eftersom man för att erövra Zornmärket måste ha kännedom om traditionen inom ett visst musikaliskt område. I Fredriks fall Västergötland och Anton Nicklassons musik.

Fredrik nämner också flera andra musiker som varit hans förebilder. Att lyssna på andra och spela med andra är viktigt för att utveckla sin egen stil.

– Som riksspelman är man en traditonsbärare. Men det är förstås alla som spelar folkmusik, säger Fredrik eftertänksamt.

Speltillfällena är många och ­varierade för en folkmusiker. Det kan vara danser, fester eller att man ställer upp och spelar på en folkdanskurs.

Extra roliga är stora evenemang som Bingsjöstämman. Där träffas tusentals folkmusiker och dansare och man kan spela med musiker man känner eller bara hoppa in och spela med andra.

– I somras var det en programpunkt där vi stod, säkert ett hundratal musiker på scen och spelade tillsammans. Det var ganska ­mäktigt, säger Fredrik.

Annars tycker han att man får den bästa känslan i ett rakt motsatt sammanhang.

– Allra bäst är det när man ­sitter två personer tillsammans, den ena spelar överstämman och den andra understämman. Då är det som roligast.

Att försörja sig som spelman är inte alls ovanligt, det finns en hel del frilansande musiker i genren, men Fredrik Persson har inga ­planer i den riktningen.

En halvtimme om dagen

– För mig är det något man gör för att koppla av och ha kul. Jag vill inte känna att jag måste spela, säger han.

I praktiken innebär det att han försöker öva någon halvtimme varje dag och mer inför viktiga spelningar. Inför juryspelningen i augusti övade han runt en timme om dagen.

De senaste fyra åren har han dessutom kombinerat spelandet med att utbilda sig till elektro­ingenjör på Chalmers.

– Jag har inte hunnit med så mycket annat under tiden men det har funkat ganska bra. Det här är ju mitt stora intresse och jag tänker mig att fortsätta spela med min mamma och mina ­syskon i olika sammanhang och att åka på stämmor och träffa andra spelkamrater, säger han.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det