Partillebo planerar för sju lägenheter i Villa Porthälla och vill även uppföra nya hyreshus på grann­tomterna. Då kan en ny väg dras ända fram till tegelborgen.  Bild: OLOF LÖNNEHED  

Partillebo in i Paradiset

Partille

​Partillebo nöjer sig inte med Villa Porthälla i Paradiset. På de angränsande villatomterna vill bolaget bygga 50–60 lägenheter.
– Vi ser det som en möjlighet att kunna bo kvar i Paradiset när villan känns för stor, säger Rickard Stadler, förvaltningschef på Partillebo.

Ett par villabränder tillsammans med övertagandet av Villa Porthälla har berett vägen för de första hyresrätterna i villaidyllen Paradiset i Partille.
Det kommunalt ägda bostadsbolaget Partillebo har inhandlat tre villafastigheter på Paradisvägen och Kyrkåsliden. Tillsammans med den ståtliga tegel­borgen Villa Porthälla bildar det en sammanhängande tomt där Partillebo planerar för 50–60 hyres­lägenheter – inklusive de sju de vill inreda i Villa Porthälla.

– Vi har inte kommit så långt i projektet, men det handlar antagligen om hus med 3–4 våningar, säger Rickard Stadler, förvaltningschef på Partillebo.
Villa Porthälla har en stor nackdel för att fungera som hyresfastighet: det saknas bilväg ända fram.Vindlande trappor uppför bergsknallen har varit den enda vägen dit. Men efter att en grannbostad förstörts i en brand och två andra köpts in kan Partille­bo nu planera för en ny väg fram till Borgen.
– Två villor har redan rivits och vi kommer även att riva huset på Kyrkåsliden 2, säger Rickard Stadler.
Villorna har varit en del i en gammal bebyggelse med upp­växta tomter, vissa av park­liknande karaktär. Rickard Stadler på ­Partillebo tycker inte att nya hyres­hus blir en för stor kontrast mot resten av Paradiset.
Blandat boende
– Nej, det är väl jättebra. Det är ett sånt samhälle vi vill ha, med blandade boendeformer. Jag ser det som en möjlighet för folk i Paradiset att bo kvar även när villan blir för stor, säger Stadler.
I dagsläget har kommunen inlett ett så kallat enkelt planför­farande för att ändra i detalj­planen för Villa Porthälla. I dagsläget tillåts endast två lägenheter i byggnaden, men Partillebo bedömer att det går att inhysa sju hyresgäster i villan, som har en fantastisk utsikt över dalen. ­Villa Porthälla föreslås bli q-märkt vilket innebär att huset inte får rivas och att dess ursprungliga karaktär ska bevaras.
Det kommer även att krävas ändringar i detaljplanen för de övriga tre villatomterna där hyres­husen ska byggas.
– Jag kan tänka mig att detaljplaneprocessen för dem börjar i slutet av detta år, säger Rickard Stadler.
Trolig inflytt 2018
Beroende på hur berörda grannar ställer sig till Partille­bos ­planer är byggstart och inflyttningsdatum osäkert, men någon gång under 2018 borde lägen­heterna kunna stå klara, uppskattar Stadler.
Paradiset är jungfruelig mark för Partillebo, bolagets närmaste bestånd i dag ligger vid Artles torg.

  • Olof Lönnehed
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det