Bild: ANNA HÄRDIGSkådisdebutant. Adian Baban, 16 år från Partille, spelar den papperslöse flyktingen Loei som lever undangömd i Sverige tillsammans med sin mamma. Filmen har premiär på Göteborgs   filmfestival och visas den 26 och 28 januari och den 2 februari.

Första rollen för Adian

Kultur

Hur skulle du överleva i ett samhälle som inte ens vet om att du finns? Det är temat för filmen I am Reva som kommer att visas ­under Göteborgs film­festival.
I en av huvudrollerna finns Adian Baban, 16 år från Partille.

I am Reva syftar på Projekt Reva, som uppmärksammades en hel del i medierna förra året. Reva står för Rättsäkert och effektivt verkställighetsarbete och är ett samarbete mellan Migrationsverket, polisen och kriminalvården. Målet med projektet är att korta handläggningstiderna för utvisande av papperslösa. Polisen har ansvaret att leta upp och utvisa personer om de vägrar lämna Sverige frivilligt.

– Hemligheten är att ta sig ur sin ”comfort zone”. Man ska inte bara önska sig saker, utan jobba för dem, nyckeln till framgång ligger i dina händer. Jag kom från ingenstans, helt plötsligt visas jag upp på en filmduk internationellt, säger Adian Baban.

Det var via Björndammens fritidsgårds Facebooksida som Adian fick reda på att det efterfrågades en skådespelare i hans ålder som kunde prata arabiska.
Adian ringde upp regissören Naures Sager och efter att först ha träffats på ett kafé och sedan fått gå på en audition fick han rollen som Loei i filmen.
– Jag är en sådan person som både tar emot och jagar erbjudanden. Jag har förändrats som person efter att jag fick rollen, börjat tro på att saker går och inte självklart måste misslyckas. Inte bara i arbetslivet, utan även generellt, säger Adian.
Han har inte sett det färdiga ­resultatet av filmen än, det har inte funnits tid till någon förhandsvisning, men han har sett scener som kommer att användas i den färdiga versionen.
Själv har han fullt upp med sitt första år på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg, där han läser ekonomi.
– Jag har alltid haft friheten att kunna bestämma över mig själv, ambitionen att bli entreprenör och driva ett eget företag är stor. Gärna hjälpa folk som har det svårare än jag själv, säger Adian.

Filmen spelades in under fem dagar i bland annat Majorna och Lindome. I den andra huvudrollen som Loeis mamma syns Siham Shurafa. Manuset var från början på svenska och vid översättningen till arabiska fick Siham Shurafa, som är från Egypten, anpassa sin dialekt till Adians ­syriska. Resultatet är en halv­timmeslång film om hur det är att leva som undangömd flykting i Sverige i dag.
– Loei är en papperslös flykting som levt i Sverige i sex år tillsammans med sin mamma. Han är försiktig med vem han umgås med och får inte vistas alltför mycket ute, berättar Adian.
Loeis passion är att i hemlighet filma och fota människor i ­deras vardagliga liv. Hans mamma Reva är hans allt och fungerar som både hans lärare, läkare och mamma. Hon försöker ge Loei det bästa liv hon kan utifrån de svåra omständigheterna.

Regissören Naures Sager skickade in den färdiga filmen till Göteborgs filmfestival och nu väntar tre visningar av filmen på festivalen som inleds i morgon.

  • Anna Härdig
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det