Jonsereds vispoeter. Maria och Claes Pihl framför Rännegården som omnämns i titelspåret Nu går vi till fabriken.  Bild: OLOF LÖNNEHED

Nu släpps visorna om Jonsered

Kultur

På måndag är det dags för skiv­släppet av Nu går vi till fabriken, vis­albumet som tar avstamp i Jonsereds historia.
– Det är ett tvåårigt projekt som går i hamn, säger Claes Pihl.

Tryckt och klar. Skivan kommer att säljas vid releasekonserten på måndag i Jonsereds herrgård.

En tonsatt hembygdshistoria har nu pressats på cd. Upphovsmännen är det äkta paret Claes och Maria Pihl. Maria har tonsatt Claes texter, men på scen och skiva är det KG Malm som framför visorna ihop med Maria.
– Sju av de elva låtarna på skivan var med på den dramatiserade vandringen som vi framförde förra året och i år, säger Maria Pihl.
Men nu kommer alltså skivan och paret fick bevis för att visorna håller för mer än en teatralisk guidning genom bruksorten när de höll en konsert i Jonsereds kyrka i somras.
– Jonseredsperspektivet håller vi ner på skivan, det är en allmängiltig skildring av ett brukssamhälle och det är faktiskt en bra visplatta som funkar på visfestivaler också, säger Claes Pihl.
Sant i många samhällen
Men när Maria lägger upp strategin för marknadsföringen missar hon inte chansen att bli Big in Bergslagen, det finns över 150 bruksorter i Sverige och visorna är sanna i många samhällen.
– Vi höll en konsert i Ale och då kom det fram en man efter föreställningen och sa: ”Ni har just berättat mitt liv”. Han hade arbetat på glasbruket i Surte, säger Maria Pihl.
Paret Pihl bor mitt i Jonsered och känner historiens vingslag dagligen, men Claes nöjde sig inte med det när han författade vistexterna.
– Jag har läst ett tiotal böcker om Jonsered och fikat med hembygdsföreningen i Porthuset. En av sångerna, Den lilla tysta, är baserad på en intervju med Bengt och Margit Samuelsson och hur deras romans blommade upp på fabriken, säger Claes Pihl.
Faktakollandet har dock inte hämmat låtskrivandet. Claes kom in i ett flöde som han inte varit med om tidigare. Inspirationen fanns utanför fönstret.
Variation i versmåttet
– Jag har försökt skriva med olika versmått för att skapa variation på visorna. Även sättningen följer texterna. På de två låtar som utspelar sig på herrgården hörs en flygel, säger Claes Pihl.
Musikaliskt har även Maria arbetat för en bredd i uttrycket. En melodi drar åt folkvisa, en åt klassisk romans och någon åt musikalhållet.
Musiker på plattan är Bosse Stenholm, Anna Foster, Per Johansson och Greger Siljebo, som även är med vid måndagens releasekonsert.
Maria och Claes hoppas att Jonseredsborna hörsammar erbjudan, många ortsbor hade inte möjligheten att följa med på de dramatiserade vandringen.
– Vi kommer nog köra igenom hela plattan, lovar Maria Pihl.
Skivan säljs på plats och är tryckt i 1 000 exemplar.
– Det ska bli roligt nu när den kommer ut. Vi ser också fram emot att arbeta vidare med konsertversionen, säger Claes och Maria.

  • Olof Lönnehed
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det