Fix inför helgen. På fredag börjar Ulrica Elmbergs julmarknad i Färjenäs där hon har en lokal tillsammans med en annan hantverkare.  Bilder: Johanna Lundström

Keramiken Ulricas nya karriär

Personligt

​Det började med en kavlad ängel med ett mönster från en spetsduk. Sedan har det rullat på för keramikern Ulrica Elmberg som valde att hoppa av karriärtåget och satsa på eget.

Keramikängeln är hennes största försäljningssuccé.

Ulrica Elmberg är i full färd med att måla en liten hylla med svart lackfärg. Nästa vecka ska hyllan användas på en jul­marknad och rymma handtovade armvärmare. Helheten är viktig – att bara lägga upp saker på ett bord är inte Ulricas melodi.
– Det är säkert ingen annan som lägger märke till allt detta. Jag gör det nog i första hand för mig själv. För jag får en sådan enorm energi av det här! säger Ulrica och gestikulerar med penseln.
– Blir det precis som jag har planerat går jag omkring och strålar.

I år anordnar Ulrica Elmberg två julmarknader, en i Färjenäs på Hisingen och en i hemmet i Sävedalen. Efter åtta marknader börjar hon få rutin. Det började i blygsam skala 2010 med en vårmarknad hemma i villan. Sedan har det växt och Ulrica har knutit till sig allt fler hantverkare. I år deltar 13 stycken.
I källarlokalen står också en del av hennes egna skapelser. Hon jobbar med lera, men undviker att dreja.
– Man blir mer kreativ när man inte drejar. Jag bygger och kavlar i stället. För mig är det roligare att göra konst än bruksföremål.

Änglar
I en zinktunna står ett tiotal vita leränglar uppträdda på pinnar. De är kavlade och utskurna likt peppar­kaksfigurer och har mönster från en spetsduk.
– Den här ängeln har jag att tacka för mycket, säger Ulrica och pekar mot änglabuketten.
2008–2009 började hon gå keramik­kurser, där hon bland ­annat tillverkade ängeln för första gången. Någon tog en bild på ängeln och visade upp den för de två systrar som under sju år drev butiken Design and art på Vall­gatan i Göteborg. Systrarna tog kontakt med Ulrica och frågade om hon ville sälja den i deras butik.

Ängeln visade sig vara en succé. Dels sålde den bra, dels plockades den upp i en artikel i inredningstidningen Residence. Två företag hörde av sig och ville köpa in ängeln och sedan har det rullat på. Ulrica uppskattar att hon tillverkat runt 600 änglar vid det här laget.

Fick inte ihop pusslet
När den vita ängeln skapades arbetade Ulrica Elmberg fortfarande som marknads- och försäljningsansvarig på hotellet Scandic Opalen. Hon beskriver jobbet som ett ”fantastiskt och kreativt jobb”. Men det var också krävande. Vilket fick konsekvenser när Ulrica fick barn.
– Jag fick inte ihop livspusslet helt enkelt. Hotell är ju sju dagar i veckan 24 timmar om dygnet. Det blev långa arbetsdagar och jag hade svårt att dra gränser.
I samband med en omorganisation föddes tankarna på att göra något annat. Men steget kändes samtidigt väldigt stort.
– Det var faktiskt först när min man Mats sa ”du kan hoppa av tåget” som jag verkligen vågade tänka i de banorna.

Kurser i keramik
Beslutet fattades 2010. Lyckligtvis kunde hon landa ganska mjukt till en början, eftersom hon fick en projektanställning på ett kund- och marknadsanalys­företag. Ett jobb som hon fort­farande har kvar, men har minskat arbetstiden till 35 procent. Resten av tiden ägnar hon åt sitt eget företag Munk. Från början var det mest tillverkning som gällde, fast numera utgör keramikkurser en stor del av hennes verksamhet. I höst har hon hållit i nio kurser, varav sju för barn.
– Först hyrde jag in mig i en verkstad. Men när jag investerade i en keramikugn här hemma bestämde jag mig för att hålla kurser här.

Kurser, egentillverkning och hantverksmarknader. Tempot är högt för Ulrica och det som skulle underlätta livspusslet har i sin tur inneburit nya svåra avväganden. Ska man smida medan järnet är varmt eller våga säga nej till saker? Just nu har Ulrica fattat ett sådant tufft beslut. Nästa år kommer hon inte att delta i Konst­riket, konstrundan som hålls varje år runt påsk.
– Jag måste hitta balansen. Nu är det mycket jobb med två julmarknader och det blir för tätt inpå med Konstriket som också kräver mycket arbete. Det var inget lätt beslut, men det är bara att stålsätta sig och lita på sin känsla.

Kreativ problemlösning
Ulricas hemmaverkstad består av två små källarrum. På det stora arbetsbordet i ena rummet står det glaserade keramik­lyktor. Bredvid ligger rostiga metallstänger. Planen är att sätta lyktorna på metallstängerna och sedan sätta i marschaller i lyktorna. Ett projekt som visat sig vara lättare sagt än gjort.
– Utmaningen är att hitta ett lim som håller. Jag är ägnat flera timmar åt att leta efter rätt sorts lim, men nu har jag äntligen hittat det, säger och lyfter upp en svart tub med speciallim.

Ulrica hämtar ofta inspirationen i naturen och det märks på flera av hennes verk. Ute i trädgården står till exempel ett knippe med vallmoliknande frökapslar gjorda i lera. Men det var inte vallmons form som först inspirerade Ulrica. I stället var det de rostiga smala stänglarna som knopparna sitter på som satte igång den kreativa processen.
– Jag fick dem av en granne som visste att de kunde vara något för mig. Jag är barnsligt förtjust i rost, utbrister hon glatt.

Ulrica Elmberg verkar ha en aldrig sinande ström av idéer. Ändå säger hon att hitta kreativa uttryck genom konst var en sen upptäckt, egentligen var det först med keramikkurserna för fem år sedan som det tog fart.
– Men mina gamla jobb­kollegor säger att de inte är
förvånade. När jag jobbade
på hotell ­älskade jag att göra inbjudningarna och hålla i dukningarna.

  • Johanna Lundström
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det