Trivs i gänget. Furulunds­killen Simon Sandberg (trea från väster) på träningsanläggningen Gothia parc academy tillsammans med lagkompisarna i Häcken Fredrik Björk, Björn Anklev och Muhamed Ali Khan.Bild: LEIF LUNDVALL

Häcken är nummer ett för Simon

Sport

Trettiotre ­minuter in i BK Häckens bortamatch mot Syrianska den 23 maj gjorde Simon Sandberg från Furulund allsvensk debut.

– Det var skitkul. Jag hann inte bli nervös och det var bara att gå in och köra. När jag kom in stod det 0–0 och vi vann med 3–0, säger den snabbe 19–åringen.

I matchen därpå, den mot Elfsborg spelade Simon från start.
Han är tillsammans med Jesper Westermark, som spelade några matcher för Häcken förra året, den förste allsvenske spelaren från Partille på många år.
– Det är roligt att tränaren vågar satsa på en så ung mittback, men jag hade på känn att jag skulle få chansen i allsvenskan i år. Mittback är min position och jag älskar att ha alla spelare framför mig på planen. Jag känner mig trygg där och tycker verkligen att jag kan konkurrera med de andra mittbackarna (Muhamed Ali Khan, Fredrik Björk, Tibor Joza och Emil Wahlström) om en plats i startelvan, säger Simon.

Handboll och fotboll
Idrottskarriären började han som liten kille. Till en början stod det både fotboll med Björndammens BK och handboll med Sävehof på schemat.
– Vi bodde i Timmerslätt alldeles vid konstgräsplanen och handbollshallen så det var där jag var för det mesta. Vi hade ett jättebra fotbollslag i Björndammen med killar födda 1994. Men det gick bra i handbollen också. Jag var med i stadslaget, tog två SM-guld med Sävehof och blev också kallad till landslaget för min åldersklass.

Mamma Annelie och pappa Dennis, som är elittränare i handboll, har alltid stöttat Simon och förutom deras stora betydelse vill han också framhålla en av tränarna i Björndammen.
– Christer Larsson var en fantastisk ungdomstränare för mig. Han har hjälpt mig med allting och är det någon jag ska tacka så är det han.

Tidigt till Häcken

När Simon var 15 år hörde Häcken av sig och då slutade han med handboll och det blev fotboll för hela slanten. Han fick träna med U17–­laget på den alldeles nybyggda anläggningen Gothia parc academy på ­Hisingen.
– Träningsanläggningen är fantastisk och det har blivit som ett extra hem för mig här ute.

Efter ett par år flyttades Simon upp till U19–truppen och var med och vann ­juniorallsvenskan som sjuttonåring. Laget förlorade bara en enda match det året och det dröjde inte länge innan det var dags för landslaget.
– Det kändes stort och helt overkligt när jag fick första kallelsen till en fotbollslandskamp. Men nu har det väl blivit en 14–15 matcher och det är alltid lika roligt med landslaget, säger den elegante försvararen.

Treårskontrakt

Förra året skrev Simon, eller ”Bagge” som han kallas, på ett treårigt A-lagskontrakt med Häcken och nu har han fotbollen som sitt yrke.
– Jag tog studenten i våras men måste läsa upp ett par tre ämnen i höst. Fotbollen har gått i första hand och den har tagit så mycket tid att skolan har blivit lite lidande.
Nu är det träning fem, sex gånger i veckan som gäller och det märks att han njuter av att få träna ihop med Häckens övriga fotbollsproffs under Peter Gerhardssons ledning.
– Peter är en riktigt bra tränare. Han pratar mycket med alla spelare. Precis som en tränare ska göra, tycker jag. Alla spelarna är väldigt duktiga här men Mostapha El Kabir och Martin Ericsson sticker ut lite extra. De är riktigt vassa.

Hittills har fotbollskarriären gått som på räls för den snabbe mittbacken och han tvekar inte det minsta på vad han vill göra i framtiden.
– Häcken är nummer ett för mig nu och jag vill först etablera mig och känna mig trygg i allsvenskan. Men sedan vill jag absolut bli proffs utomlands.
Simon Sandberg har alla möjligheter att uppfylla sin dröm, men närmast gäller två viktiga bortamatcher i allsvenskan – Malmö FF och AIK.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det