SD-ordförande dömd för kvinnomisshandel

Partille

Sverigedemokraternas ordförande i Partille, Stefan Falktorp, använder sociala medier för att hänga ut brottslingar med utländsk härkomst.
Men själv är han dömd för kvinnomisshandel.

På Stefan Falktorps Facebooksida länkar han till nyheter om  invandrares brottslighet. Men själv är han dömd för kvinnomisshandel.

På SD:s partiblogg i Partille förekommer sajten Avpixlat flitigt. Avpixlat lyfter fram brottsmisstänkta med utländsk härkomst och det är dessa artiklar som partiets bloggare länkar till. Ordförande Stefan Falktorp har sagt i intervjuer att SD länkar till den här sortens sajter för att medierna ljuger om invandrares brottslighet.

Själv dömd
Men Stefan Falktorp är själv dömd för kvinnomisshandel. Det avslöjar tidningen Expo. I domen från 2006 som tidningen redogör för står det att Falktorp knuffat en kvinna in i en vägg, tagit tag i hennes hår och dunkat hennes huvud flera gånger i väggen. Ändå hävdar Falktorp att misshandelsdomen inte påverkar hans trovärdighet när han hänger ut brottslingar med utländsk härkomst.
– Det var sju år sedan det hände, säger Falktorp och hävdar att det bara rörde sig om ”en knuff”.
Falktorp dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst.

Länkar till nazistsidor
På sin Facebooksida har Falktorp dessutom länkat till nationalsocialistiska tidningen Realisten om att en högerextrem grupp hackat vänsterextrema AFAs hemsida. En attack som Falktorp uttrycker sig gillande om.
På SD-bloggen har partiet också länkar till sajten Nationell idag som drivs av Nationaldemokraterna och till Realisten.
Stefan Falktorp säger att dessa länkar var engångsföreteelser.
– I det fallet gällde det mordet på Elin Krantz och då fanns det ingen annan sajt som tog upp det.

SD har ju sagt att att högerextremismen ska bort i partiet. Samtidigt länkar ni till sidor som drivs av nationalsocialister.
– Vi har beslutat att vi inte ska länka till den sortens sidor längre.

Du har påstått i intervjuer att det är mest invandrare som begår brott. Det stämmer inte. Statistik visar att rör det sig om cirka 40 procent av brotten, resten begås av svenskar.
– De som är av utländsk härkomst ska ju vara cirka 20 procent av befolkningen, så det är ändå att man är överrepresenterad, säger Falktorp och menar att han främst syftar på grov brottslighet.

Med den sortens argumentation borde du väl lika gärna lyfta fram att 95 procent av alla våldsbrott begås av män.
– Jag kan hålla med dig om att män att överrepresenterade. Det som vi är upprörda över är hur massmedia lyfter fram svenskar som begår brott, men inte invandrare.

Falktorp säger att han fokuserar på invandrares brottslighet för att få till stånd utvisningar, hårdare straff och tuffare fängelsemiljöer.

Skulle du resonerat likadant om du själv fått fängelsestraff för din misshandel?
– Nu var det en enda knuff, säger Falktorp och fortsätter.
– Så jag tycker absolut inte att straffet var för milt.

Stefan Falktorp har inte något politiskt förtroendeuppdrag i Partille kommun och säger att hans dom var en anledning till att han inte ställde upp i valet 2010. Han har dock planer på ställa upp i nästa val ”om partiet vill”.

  • Johanna Lundström
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det