Får fallskärm. Precis som sina företrädare får nya kommunchefen Robert Wedberg ekonomisk kompensation ifall han blir av med sitt jobb. Bild: JOHANNA LUNDSTRÖM  

Kommunchef får fallskärm

Partille

Nye kommunchefen Robert Wedberg kan kvittera ut drygt 1,2 miljoner om han får sparken och inte hittar nytt jobb.

Den första juli bytte kultur- och fritidschefen Robert Wedberg jobb och blev kommunchef i Partille. Han efterträder Pär Linder, som dock blir kvar på sitt andra jobb som vd för Partillebo. Wedberg får 70 000 kronor i månadslön, vilket är några tusenlappar lägre än vad de flesta andra kommunchefer i Göteborgsregionen kvitterar ut varje månad.

Han får också en ekonomisk kompensation om arbetsgivaren bestämmer sig att för säga upp Wedbergs anställning. Närmare bestämt 18 månadslöner, vilket utifrån nuvarande lön motsvarar 1,26 miljoner kronor. Men bara om Wedberg inte får ett nytt jobb under tiden, så fort han får en ny lön upphör löneutbetalningarna. Kommunalrådet Stefan Svensson (M) försvarar ersättningen med att jobbet som kommunchef är utsatt.
– Man ska veta att en anställning som kommunchef inte är som en vanlig anställning i kommunen. En vanlig anställd kan man inte säga upp om det inte finns väldigt starka skäl, men en kommunchef har ingen anställningstrygghet överhuvudtaget.
Det Stefan Svensson syftar på är de särskilda VD-avtalen, som till skillnad från en vanlig anställning inte har några LAS-regler. Det innebär att en chef kan avskedas med omedelbar verkan, utan att hänsyn måste tas till gängse arbetsrätt.

De senaste åren har två kommunala chefer fått ekonomisk kompensation för att de slutar. När tidigare kommunchefen Agne Furingsten fick kicken 2008 fick han 22 månadslöner, motsvarande 1,4 miljoner kronor i kompensation. Samma år köptes vård- och omsorgschefen Per Granath ut för cirka 900 000 kronor. Men Stefan Svensson tycker att den här sortens avtal hör till.
– Det här är inget ovanligt när det gäller chefsavtal, många kommuner erbjuder 24 månadslöner.
Tidigare kommunchefen Pär Linder hade ingen fallskärm genom sitt jobb som kommunchef. Det har han däremot hos Partillebo där han har rätt till 24 månadslöner om han får sparken, vilket motsvarar drygt 2,5 miljoner kronor.

  • Johanna Lundström
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det