Inget för höjdrädda. Kristian Andersen och Madelene Svensson balanserar på stockar åtta meter upp i luften. Paret öppnar höghöjdsbanan i Lexby om en månad.Bild: OLOF LÖNNEHED

Äventyrsbana mot nya höjder

Partille

Fåglarna och ekorrarna har fått konkurrens om träden i Lexby.
I början av juli öppnar Göteborgsområdets första höghöjdsbana där folk kan få balansera på stockar och linor tio meter upp i luften.

Som en gigantisk klätterställning mitt i skogen byggs just nu en höghöjdsbana väster om Lexbydalsvägen. Mellan ett stort antal högresta, grova tallar har Kristian Andersen och Madelene Svensson spänt upp ett intrikat virrvarr av vajrar, stockar, nät och linbanor.
– Vi tycker om att vara i naturen och hitta på grejer, som att klättra till exempel, säger Madelene Svensson.
Efter att ha besökt ett antal höghöjds­banor i Danmark, Sverige, Finland och Norge bestämde de sig för att bygga en egen i Göteborgsområdet. Men det var inte så lätt att hitta en lämplig plats. Alltid var det någon markägare som satte sig på tvären eller något annat som hindrade planerna.

– Partille var liksom det sista försöket och vi hade tur eftersom kommunen ägde lämplig mark som de var villiga att hyra ut, säger Madelene Svensson.
När alla tillstånd var på plats sa hon upp sig från sitt jobb och Kristian som utbildar sig till byggingenjör förlade sin praktik­plats till tallarna i Lexby.

Kristian spänner fast vajrarna och plattformarna i träden så att allt ska kunna plockas ner en dag utan att träden tagit skada.
Närmaste höghöjdsbana ligger i Borås och paret hoppas kunna locka företag och föreningar som vill göra något roligt tillsammans, på kickoffen till exempel. Men även privatpersoner är välkomna, påpekar Madelene.
Deltagarna får träna på att säkra sig med vajer och gå mellan plattformar på ett par meters höjd innan de släpps upp på de riktiga banorna. Allt sker på eget ansvar, betonar paret.
– Alla träd är besiktigade av en arborist och vi följer den ­europeiska ­säkerhets­standarden för höghöjdsbanor. När ­banan står klar ska den inspekteras innan vi tar den i bruk, säger Madelene Svensson.
Höghöjdsbanan bygger de med egna pengar, men Partille kommun stöttar med billigt arrende på marken och den nya kulturstigen mellan Lexby by och Jonsered passerar förbi höghöjdsbanan.
– Vi säljer en upplevelse och vi tror att det borde gå när banan ligger så nära Göteborg, säger Madelene Svensson.

  • Olof Lönnehed
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det