Redo för dramatik. Maria Pihl och Maria Dahl sjunger, guidar och skådespelar under den dramatiska vandringen som sker i Jonsered på lördag och söndag.  Bilder: JOHANNA LUNDSTRÖM

Levande Jonseredshistoria

Kultur

Historien om familjen Gibson och brukssamhället Jonsered har ­berättats många gånger. Fast inte med visor och skådespeleri.
På lördag är det urpremiär för en dramatiserad vandring runt fabriken.

Tidstypiska skor. Ensemblen har också lagt mycket tid på att hitta tids­typiska accessoarer.

Köket i den gamla arbetarbostaden är full av hattar, linneskjortor, skor, västar och klänningar. Det är fem dagar innan premiären och nu ska alla detaljer finslipas, inte minst måste alla ombyten klaffa.
Allra störst utmaning står skåde­spelaren KG Malm inför, han spelar fem olika roller och ska på ett smidigt sätt hinna byta om utan att störa flödet i vandringen.

På lördag är det nämligen premiär på en musikalisk promenad genom det gamla brukssamhället Jonsered. Historien tar sin början på 1830-talet då William Gibson kom till platsen och såg dess potential. Sedan tar berättelsen ett raskt kliv till 1920-talet som på många sätt var brukets storhetstid. Men historien som berättas är inte bara en skönsaga, här finns inslag av klasskamp och fackligt motstånd.
– Även om vi vill gå åt det lättsamma hållet så finns det också inslag av allvar, säger musikern Maria Pihl, som gjort musiken tillsammans med maken Claes och dessutom är med i föreställningen.

När vi träffas sitter hon i en syrenlila linneklänning med handvirkad spets. Stor omsorg har lagts på kläderna som gjorts enkom för föreställningen av ­Julia Elstring Högberg. Även manus och musik är specialskriven för vandringen.
Sammanlagt blir det fyra föreställningar, med premiär på lördag. Intresset för vandringen är stort och tre av föreställningarna är i princip slutsålda. Därför blir det sannolikt en fortsättning och ensemblen har redan fått en bokning i höst – invigningen av författar­bostaden Villa Martinson.
– Sture Allén är med i publiken, så då får vi skärpa oss lite extra, säger Maria Pihl och skrattar.

Bredvid Maria Pihl sitter Maria Dahl, även hon klädd i en 20-talsstass bestående av en kappa i filtad ull med handgjorda broderier. Båda Mariorna är Jonseredsbor och tycker att samhället genomgår en spännande fas just nu, där aktiviteterna blir allt fler och fler.
– Det är roligt att vi unga kan ta vid och göra något annorlunda, som detta att dramatisera historien om Jonsered med visor.
Vandringen håller på i en och en halv timme och består av fem olika stationer, som börjar nere vid fabriken och fortsätter upp till herrgården. Nästa helg får musikerna dessutom förstärkning av Jonsereds musikkår.

  • Johanna Lundström
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det