Stänger igen. Efter att ha kämpat med dålig lönsamhet i nästan tre år ger nu Eva Carlberg Larsson upp. Hon har inte längre råd att driva bokhandeln och rear därför ut stora delar av sortimentet. Bild: ARKIV

Partille bokhandel stänger

Partille

Efter 27 år på Göteborgsvägen tvingas Partille bokhandel stänga igen i sommar. Bokförsäljningen går helt enkelt för dåligt.

Just nu pågår det en stor flyttrea, men någonstans att flytta har Partille bokhandel inte ännu. Det som däremot står klart är att bokhandeln snart är ett minne blott på Göteborgsvägen. Butiken, som slog upp dörrarna 1985, bär sig inte längre.
– Jag har inte råd att vara kvar, det handlar helt enkelt om att det inte finns några pengar, säger ägaren Eva Carlberg Larsson, som tog över bokhandeln 2009.

Försäljningen har stadigt minskat under de tre åren som Eva Carlberg Larsson drivit Partille bokhandel. Det stora tappet kom vid ombyggnationen av Göteborgsvägen, som pågick i nästan två år och trots att vägen nu stått klar i snart ett år märks det fortfarande inte någon förbättring i försäljningen.
– Det är svårt för de traditionella bokhandlarna överlag, det säljs mycket böcker men numera kan man köpa dem överallt, Statoil, Ica Maxi och alla nätbutikerna förstås.
Hon har funderat länge på framtiden och säger att det känns lite lättare nu när beslutet är fattat.
– Det värsta var vägen hit, att hela tiden fundera på hur jag ska göra, om jag skulle försöka ett halvår till eller ge upp?

Den 15 juni stänger butiken för gott. Fram till dess så ligger Eva Carlberg Larssons fokus på att hitta en ny lokal. För även om hon lämnar Sävedalen så hoppas hon kunna öppna igen någon annanstans i Göteborgsområdet.
– Jag tror fortfarande på den här sortens bokhandel. Men jag tror framförallt att Partille bokhandels lokal var för stor för att ligga i Sävedalen. Den är på 400 kvadratmeter och det är för mycket, med tanke på att det inte rör sig så mycket människor här.

För Margareta von Geijer, som tillsammans med Gunilla Ericsson, grundade Partille bokhandel är beskedet om nedläggningen omtumlande.
– Det är väldigt sorgligt att det ska behöva bli så här, säger Margareta von Geijer och konstaterar att det var annorlunda förr.
På öppningsdagen den 1 december 1985 köade folk för att komma in och många kunder reste långt för att komma till den gemytliga bokhandeln i Sävedalen, som bland annat specialiserat sig på brittisk och fransk litteratur. De många författarbesöken lockade också en stor publik och Partille bokhandels årliga litteraturstipendium rönte en hel del uppmärksamhet. Under årens lopp har bland annat Åsa Moberg, Johan Hakelius och Marie Hermansson fått ta emot priset som består av en två månader lång vistelse på det franska konstnärshotellet Hôtel Chevillon.  
–Bokhandeln lyfte Partille, det blev en samlingspunkt. På den tiden fanns det nästan ingenting här, säger Margareta von Geijer.

Numera finns det många butiker längs Göteborgsvägen, men många handlare som Partille Tidning har pratat med har det tufft ekonomiskt. Den långa ombyggnationen, Allum och förändrade konsumtionsmönster nämns som några av orsakerna till varför det är så tufft för butikerna.
Även Eva Carlberg Larsson är pessimistisk inför framtiden.
– Många butiker kommer att försvinna och ersättas med bostäder och kontor. Det är bara sådana som Oves och Cederleüfs som blir kvar.

 • Johanna Lundström
2 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Så tråkigt

  Det är med stor sorg man tvingas konstatera att Partille Bokhandel ska försvinna från Sävedalen. Genom åren har jag tagit med många vänner och bekanta från andra städer och länder till den fantastiska bokaffären och alla har de imponerats över att lilla Partille har en sådan fantastisk bokhandel. Men nu är den perioden slut och det är bara att beklaga. Det är väldigt väldigt trist att Partille bara har ett affärscentrum.

 2. Ide

  Vi i Kungsbacka saknar en personlig bokhandel sedan Bokia på Storgatan med Olle i spetsen försvann. Kommunen är stor och invånarna kräsna och därför skulle en bokhandel med Partille Bokhandels signum nog vara lönsam. Bokhandelscafe, litteraturklubb, föredrag.
  Jag stod i kö på Göteborgsvägen 1985 när affären öppnade och har alltid haft mitt hjärta där.
  Många hälsningar
  Elisabet Grauers

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det